Піаністка Фанні Мендельсон стала героїнею нового Google дудл
Категорія
Культура
Дата публікації

Піаністка Фанні Мендельсон стала героїнею нового Google дудл

Піаністка Фанні Мендельсон стала героїнею нового Google дудл
Джерело:  online.ua

Сьогоднішній Google Doodle присвячений 216-річчю від дня народження німецької піаністки та композитора Фанні Генсель, яку багато хто вважає однією з найвидатніших жінок-композиторів ХІХ століття.

Джерело: Google

Фанні Генсель (Фанні Циппор Мендельсон) народилася в цей день в 1805 році в Гамбурзі, Німеччина. Була найстаршою із чотирьох дітей, її брат - відомий композитор, автор Весільного маршу (частина комедії «Сон літньої ночі»), Фелікс Мендельсон. Її мати, яку навчали безпосередні учні Йоганна Себастьяна Баха, першою навчила її грі на фортепіано. У 13 років Гензель вразила приватну публіку в Берліні виконанням 24 прелюдій з шедевра Баха «Добре темперований клавір» (1722-1742). Незважаючи на її приголомшливий талант, її здатності розвивати музичну кар'єру перешкоджали обмежувальні суспільні умовності.

Нагадаємо, у ХІХ столітті долі дітей вершили батьки: це право було законодавчо закріплено спочатку у Прусському, а потім і в Німецькому цивільному уложенні. Вища освіта для жінок була під забороною. Щоб вивчати історію, філософію, медицину та юриспруденцію, німецькі дівчата змушені були їздити до Цюріха, де різниці між студентками та студентами не робили лише із середини XIX століття.

Гензель продовжувала займатися музикою, і приблизно 1820 року її виступи стали невід'ємною частиною сімейних недільних концертів Мендельсонів, вона десятиліттями виблискувала під час цих камерних заходів як господиня, організатор, диригент і піаністка, яка вільно досліджувала глибини своєї творчості. Хоча її публічний імідж був затьмарений кар'єрою її брата Фелікса, вона присвятила себе розвитку стилю Мендельсона у більш ніж 450 композиціях, які відображали її шанування Баха та Бетховена та новаторський музичний підхід.

Мендельсон стала автором одного з перших опублікованих жіночих музичних творів

У віці 41 року вона опублікувала Opus 1, перший оригінальний твір, опублікований від її імені та один з перших опублікованих жіночих творів, який відкрив жінкам шлях до класичної традиції, в якій історично переважали чоловіки. 2010 року музикознавці виявили "Великодню сонату", майстерну сольну фортепіанну п'єсу, написану Генсель, коли їй було 22 роки, цей твір раніше помилково приписали її братові. Вперше її виконали під ім'ям композиторки у 2017 році, майже через 190 років після створення.

До речі, сьогоднішній Doodle відображається в пошуковій системі Google майже у всіх країнах Північної Америки, а також в Австралії, Новій Зеландії, Ізраїлі, Вірменії. Серед європейських країн його можна побачити лише в Греції, Німеччині, Ісландії, а також в Україні.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?