Під час виступу Лаврова в ОБСЄ з зали вийшли низка делегатів — відео
Категорія
Політика
Дата публікації

Під час виступу Лаврова в ОБСЄ з зали вийшли низка делегатів — відео

Сергій Лавров
Джерело:  Associated Press

Очільник МЗС РФ Сергій Лавров прибув до Скоп'є, Македонія, для участі в зустрічах ОБСЄ. Дипломати кількох країн-членів ОБСЄ, включно з Україною, бойкотували захід, а під час виступу російського дипломата залу покинули низка делегатів.

Лавров виступив на засіданні ОБСЄ

Міністр закордонних справ Росії говорив 15 хвилин перед тим, як покинути засідання. Він звинуватив у війні, яку розпочала Росія вторгненням в Україну в лютому 2022 року, “толерантність Заходу до правлячого неонацистського режиму в Києві”.

Заперечується саме існування росіян і їхній визначальний внесок в історію України. Фактів багато. ОБСЄ та відповідні інституції мовчать, – сказав Лавров.

Західні міністри, які були присутні на засіданні ОБСЄ, різко критикували Лаврова після його виступу.

Спроби Росії звинуватити інших у власному виборі є прозорими. Ми не підемо на компроміс щодо ключових принципів європейського порядку безпеки або дозволимо Росії відмовити Україні в праві робити власний незалежний вибір у зовнішній політиці та політиці безпеки – принципах, з якими Росія сама погодилася, — сказав міністр закордонних справ Данії Ларс Локке Расмуссен, який виступав, коли Лавров вийшов з зали.

Член НАТО Північна Македонія скасувала заборону на польоти Росії, щоб Лавров міг взяти участь у зустрічі.

Міністри закордонних справ України, Естонії, Латвії та Литви заявили, що не братимуть участь у переговорах через участь Лаврова.

Очільник МЗС Австрії привітав рішення запросити Лаврова

Міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг привітав рішення запросити главу МЗС РФ Сергія Лаврова на зустріч ОБСЄ в Скоп’є.

Як Захід, ми не повинні боятися сідати за стіл переговорів з росіянами. Я вважаю, що тенденція занурюватися у власні ехо-камери в зовнішній політиці небезпечна для життя.

Напередодні очільник МЗС України Дмитро Кулеба пояснив, що дозвіл Македонії на участь Лаврова, це спроба подолати кризу в ОБСЄ. Проте він підкреслив, що участь РФ організацію не врятує.

Я вважаю, що якщо ми дійсно хочемо врятувати ОБСЄ – то маємо або перезаснувати організацію, або знайти шлях вигнати Росію.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?