Під картиною Рембрандта “Нічна варта” виявили прихований ескіз
Категорія
Культура
Дата публікації

Під картиною Рембрандта “Нічна варта” виявили прихований ескіз

Під картиною Рембрандта “Нічна варта” виявили прихований ескіз
Джерело:  online.ua

Прихований ескіз Рембрандта виявили під густою фарбою найвідомішого твору голландського майстра «Нічна варта». Чи не вперше розкрито оригінальне бачення художником величезного полотна і сам процес його створення.

Джерело:  The Guardian

Підготовчий малюнок, виконаний бежевою фарбою з високим вмістом крейди, виявлено в результаті двох з половиною років розслідування, проведеного реставраторами та істориками мистецтва в Рейксмузеумі в Амстердамі.

Ескіз показує дослідникам ряд змін, які Рембрандт ван Рейн вніс у розташування 34 різних персонажів з безліччю пір'їв, списів та мечів навколо них до завершення роботи над картиною у 1642 році.

На створення «Нічної варти», що зображує ополчення під командуванням капітана Франса Баннінга Кока, знадобилося три роки.

Ескіз Рембрандта побачили завдяки новітнім технологіям сканування

Пітер Рулофс, керівник відділу живопису Рейксмузеума, заявив, що секретний ескіз Рембрандта можна було зробити видимим через «кальцієву карту» роботи завдяки тому, що художник використовував багату крейдою фарбу, яку можна було вловити за допомогою новітніх технологій сканування. Він сказав:

Ми бачимо прямі та криві. За допомогою кривих він створив початковий малюнок архітектури на задньому плані. Ви запитаєте, чому це так важливо? Що ж, це дає нам відчуття, що ми можемо зазирнути через плече Рембрандта, коли він працював над Нічний дозором. Ми завжди підозрювали, що Рембрандт, мабуть, накидав це на полотні, перш ніж приступити до цієї складної композиції. Але це завжди було припущенням.

Ескіз показує сам процес пошуку Рембрандтом відповідної композиції

Тепер, коли дослідники можуть бачити під поверхнею краще, ніж будь-коли раніше, вони мають докази, які вперше дають реальне уявлення про творчий процес Рембрандта. Приємно бачити, каже Рулофс, як художник шукав потрібну композицію. Можна припустити, що це відкриття витоків «Нічної варти».

Щоб проникнути під шари використовувалися методи візуалізації. Він накидав більше копій, ніж намалював, відрегулював положення ніг сержанта Ромбоута Кемпа, і є ознаки того, що в оригіналі між капітаном та його лейтенантом Віллемом ван Рейтенбурчем був додатковий меч.

Незважаючи на те, що картина пережила бурхливі чотири століття, включаючи транспортування в бункер у прибережних дюнах на початку Другої світової війни, її стан вважається дуже добрим, незважаючи на ознаки стирання, знебарвлення та втрати фарби з часом.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?