Покарати РФ. Зеленський вніс до Ради законопроєкт про ратифікацію Римського статуту МКС
Категорія
Україна
Дата публікації

Покарати РФ. Зеленський вніс до Ради законопроєкт про ратифікацію Римського статуту МКС

Верховна Рада України
Зеленський

Президент України Володимир Зеленський 15 серпня вніс до Верховної Ради законопроєкт про ратифікацію Римського статуту Міжнародного Кримінального Суду.

Головні тези:

  • Мета законопроєкту полягає в приведенні положень Кримінального кодексу України у відповідність до норм Римського статуту Міжнародного кримінального суду.
  • Ратифікація Римського статуту має на меті забезпечити кримінально-правове переслідування за найтяжчі міжнародні злочини, такі як геноцид, агресія, злочини проти людяності та воєнні злочини.
  • Проблеми з ратифікацією пов’язані із хибним враженням відносно притягнення українських військових та керівництва до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді, що не є обґрунтованим юридично.
  • Римський статут покликаний встановити коло діяльності, юрисдикцію і структуру Міжнародного Кримінального Суду для ефективного розслідування міжнародних злочинів Росії.
  • Україна планує ратифікувати Римський статут до кінця 2024 року з метою надання правової можливості покарання за дії росіян, кваліфіковані як агресія та міжнародний збройний конфлікт.

Зеленський вніс до Ради законопроєкт про ратифікацію Римського статуту МКС

Відповідний законопроєкт № 11484 "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України у зв'язку з ратифікацією Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього" з'явився на сайті Верховної Ради.

У пояснювальній записці вказано, що мета законопроєкту — привести положення Кримінального кодексу України у відповідність до норм Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Також він має на меті забезпечення кримінально-правового переслідування за найтяжчі міжнародні злочини. Йдеться, зокрема, про злочин геноциду, злочин агресії, злочини проти людяності та воєнні злочини.

В обґрунтуванні зазначено, що дії Росії в Україні кваліфікуються як агресія та міжнародний збройний конфлікт. Відтак, у цьому випадку діють норми міжнародного гуманітарного права, а його порушення є воєнними злочинами. Водночас росіяни вчиняють злочини проти людяності. Втім, Кримінальний Кодекс України не передбачає кримінальної відповідальності за злочини проти людяності та за воєнні злочини.

Ці прогалини зумовлені тим, що від моменту прийняття Кримінального кодексу його положення системно не узгоджувались із сучасним міжнародним правом. (...) В умовах міжнародного збройного конфлікту з Російською Федерацією приведення положень законодавства України про кримінальну відповідальність у відповідність до вимог міжнародного кримінального права (у вигляді Римського статуту) є надзвичайно важливим питанням, що потребує вирішення.

Римський статут Міжнародного Кримінального Суду — це міжнародний договір, ухвалений на дипломатичній конференції в Римі 17 липня 1998 року. Він набрав чинності з 1 липня 2002 року. Станом на вересень 2019 року Римський статут підписали всього 155 держав (Україна зробила це 20 січня 2000 року), але ратифікували 122 держави (Україна не ратифікувала). Статут встановлює коло діяльності, юрисдикцію і структуру суду.

Україна працює над ратификацією Римського статуту МКС

Заступниця керівника Офісу президента України Ірина Мудра повідомила, що Україна відновила роботу по ратифікації Римського статуту й планує розв'язати це питання до кінця 2024 року

Я особисто підтримую ратифікацію. Я знаю, що і генеральний прокурор підтримує, а також відповідний комітет парламенту. Я гадаю, що ми спільно це зробимо. Я ставлю собі за мету розв'язати питання з ратифікацією до кінця цього року.

За її словами, проблеми з ратифікацією у тому числі пов’язані з тим, що попередні роки були не зовсім коректні комунікаційні меседжі, які мали обґрунтовувати доцільність ратифікації Римського статуту.

Тому склалося насправді хибне враження щодо цього, яке, на жаль, досить вкоренилося у свідомості військових.

Хибне ставлення полягає у тому, що, начебто, як тільки Україна ратифікує Римський статут, він стане підставою для притягнення українських військових та керівництва до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді. Проте Мудра наголошує, що з юридичного погляду, це некоректне твердження.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?