Поліція встановила двох військових РФ, які вбили офіцера СБУ в Бучі
Категорія
Україна
Дата публікації

Поліція встановила двох військових РФ, які вбили офіцера СБУ в Бучі

СБУ
Поліція встановила двох військових РФ, які вбили офіцера СБУ в Бучі

СБУ та Нацполіція зібрали доказову базу проти двох російських військових. Вони під час окупації Бучі закатували до смерті полковника Олексія Теліженка, помічника ректора Націакадемії СБУ.

Головні тези:

  • Двоє військових РФ вбили офіцера СБУ у Бучі під час окупації та зачисток в Київській області.
  • Підозрюваними є командир 175-го окремого розвідувального батальйону та його заступник.
  • Російські військові жорстоко закатували до смерті полковника Олексія Теліженка, який був знайдений разом із ще вісьмома загиблими мирними жителями.
  • Слідчі СБУ повідомили підозрюваним про порушення законів та звичаїв війни, за що обом загрожує довічне ув'язнення.

Російські військові закатували до смерті Олексія Теліженка

Як зазначається, підозрюваними є командир 175-го окремого розвідувального батальйону 76-ї десантно-штурмової дивізії Повітряно-десантних військ РФ підполковник Денис Суворов та його заступник, капітан Аслан Каскулов.

На початку повномасштабного вторгнення вони брали участь у захопленні території Київської області та проводили так звані "зачистки". Під їхнім керівництвом підлеглі вдиралися до помешкань місцевих жителів і викрадали їх.

6 березня 2022 року під час одного з таких рейдів у Бучі російські військові ув’язнили Олексія Теліженка і привезли його до командного пункту в лісосмузі поблизу Ворзеля. Суворов і Каскулов наказали своїм підлеглим прив'язати українського офіцера до дерева і почали його катувати.

За даними слідства, Суворов особисто завдавав ударів руками і ногами по голові й тулубу потерпілого, а потім встромляв у рану на голові дерев'яний кілок. Катування тривали декілька годин, після чого напівпритомного Теліженка кинули в яму, де він помер від отриманих травм та холоду.

Після деокупації Київщини тіло закатованого офіцера було знайдено на місці злочину разом із ще вісьмома вбитими мирними жителями.

Яке покарання загрожує військовим злочинцям

Слідчі СБУ заочно повідомили Суворову та Каскулову про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 1, 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, вчинені за попередньою змовою групою осіб).

Наразі тривають комплексні заходи для їх пошуку та покарання.

Обом загрожує довічне увʼязнення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?