Politico дізналося про серйозний конфлікт всередині Євросоюзу
Категорія
Політика
Дата публікації

Politico дізналося про серйозний конфлікт всередині Євросоюзу

Жозеп Боррель
Джерело:  Politico

Шеф європейської дипломатії Жозеп Боррель розлютив деяких своїх колег у ЄС, коли неочікувано для всіх оголосив про консенсус щодо врегулювання ситуації в Газі. Своєю заявою він спровокував новий конфлікт всередині блоку. 

Боррель потрапив під шквал критики з боку європейських дипломатів

Як відомо, нещодавно високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель виступив з офіційною заявою про те, що серед міністрів існує "базовий консенсус" щодо необхідності гуманітарної паузи в бойових діях.

Що важливо розуміти, ці слова пролунали попри те, що спільну позицію насправді узгоджували ще декілька днів.

Як вдалося дізнатися виданню Politico від своїх інсайдерів, члени Євросоюзу 4 дні узгоджували формулювання, оскільки, до прикладу, Іспанія виступала за повне припинення вогню, а такі країни, як Німеччина, Австрія і Чехія хотіли уникнути будь-яких формулювань, які звучали б як незгода з правом Ізраїлю на самооборону.

Саме тому заява шефа європейської дипломатії стала несподіванкою для багатьох країн Євросоюзу й стала причиною серйозного конфлікту.

За словами одного з представників ЄС, який поспілкувався з журналістами, дії Борреля можна пояснити тим, що позиції європейських країн були озвучені ще під час першої дискусії.

Що важливо знати про позицію ЄС щодо палестинсько-ізраїльської війни

Лідери Європейського союзу у спільній заяві закликали до гуманітарних пауз і відкриття гуманітарних коридорів у Газі.

Як заявили в офіційному Брюсселі, вони виступають за вирішення арабо-ізраїльського конфлікту за принципом двох держав (тобто утворення Палестини) й "проведення міжнародної мирної конференції найближчим часом".

Окрім того, 13 листопада члени блоку повторно закликали негайно забезпечити паузи в бойових діях між Ізраїлем і ХАМАС у секторі Гази, а також вимагали від терористів звільнити заручників.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?