Половина регіонів Росії залишилася без тепла, води і світла — ЗМІ
Категорія
Події
Дата публікації

Половина регіонів Росії залишилася без тепла, води і світла — ЗМІ

У половині регіонів РФ зникло опалення
Джерело:  online.ua

Катастрофа у сфері ЖКГ вже поширилась на половину російських регіонів, жителі яких у розпал зими залишились без тепла, води та світла. 

Що відомо про комунальний колапс в Росії

За інформацією російського видання The Moscow Times, сотні тисяч жителів РФ залишились без води, тепла та електропостачання через численні аварії на підприємствах ЖКГ.

Зокрема, відключення базових у зимовий період комунальних послуг зафіксовано у щонайменше 43 російських регіонах.

Наймасштабніша аварія зафіксована у підмосковному Подольську де в умовах 30-градусного морозу без опалення залишаються близько 20 тис осіб.

Через 2 тижні після аварії місцева влада та комунальники так і не змогли відновити подачу опалення.

У той же час у Новосибірську через аварію без теплопостачання залишились 14 тис осіб з 237 будинків.

У Ліпецьку 10 тис жителів залишаються без опалення у 282 будинках.

Відомо, що потужні аварії на комунальних підприємствах зафіксовані в Саратові, де опалення зникло у більше ніж 650 житлових будинках і на 100 об’єктах соціальної інфраструктури, серед яких школи та лікарні.

У Волгограді опалення зникло в десятків тисяч жителів. Ще 6 тис жителів залишились без опалення у Находці.

Коротко про причини комунального колапсу у РФ

У матеріалі видання зазначається, що попри критичний стан і постійні аварії на об’єктах ЖКГ, Кремль планує радикальне скорочення витрат на цю сферу, включно із скороченням фінансування відновлення об’єктів комунальної інфраструктури.

Згідно з бюджетом РФ на 2024-2026 роки, фінансування сфери ЖКГ із федеральної скарбниці буде урізано більш ніж удвічі. 

Із 2025 року, згідно із законом про бюджет, почнеться різкий секвестр витрат на ЖКГ: їх буде урізано на 43%, до 506 млрд руб. А у 2026-му році - ще на 25%, до 381 млрд руб. Таким чином, за три роки бюджет ЖКГ, що фінансується федеральною скарбницею, зменшиться в 2,3 раза, до мінімуму за 6 років.

При цьому видання нагадує, що за даними російської влади, зношеність мереж комунальної інфраструктури в Росії, включно з тепло- і водопостачанням, а також каналізацією, до середини 2022 року перевищила 70%.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?