Польща може передати Україні танки без дозволу Німеччини — Моравецький
Категорія
Світ
Дата публікації

Польща може передати Україні танки без дозволу Німеччини — Моравецький

Польща може передати Україні танки без дозволу Німеччини — Моравецький
Джерело:  online.ua

Премʼєр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що його країна може самостійно прийняти рішення про передачу танків Leopard 2 в Україну, якщо не отримає від Німеччини дозвіл найближчим часом.

Джерело: Матеуш Моравецький в інтервʼю Polsat

Польща може передати танки Україні і без дозволу Німеччини

Моравецький сказав, що "ми домовилися, що разом передамо танки".

Згода [Німеччини] вторинна. Або ми цю згоду отримаємо, або самі зробимо правильно. Тут найголовніше, щоб німці, данці, фіни, французи та інші країни якнайшвидше запропонували свої сучасні танки та важку техніку. Від цього може залежати здатність відстоювати свободу в Україні, а відтак і безпека всієї Європи, - Сказав Моравецький.

Він додав, що це рішення є принциповим для України,, скільки у лютому, згідно з різними експертними оцінками, Путін готується до чергового наступу.

До того часу українці повинні переозброїтися і поповнити свої ресурси там, де зі строю виведено танки чи БМП. Тому для нас так важливо разом комплектувати сучасні танкові бригади в рамках діяльності країн Західної Європи, - сказав він.

Глава польського уряду підкреслив, що Польща запропонувала Україні 14 танків.

Водночас ми маємо забезпечити, щоб інші також задовольнили ці потреби. Серед цих інших найменш активними поки що були німці. Ми продовжуватимемо підштовхувати офіс канцлера та Німеччину, щоб якнайшвидше відповіли на нашу пропозицію, – заявив прем’єр-міністр.

Польща вирішила передати Україні свої танки Leopard

11 січня, під час зустрічі з президентом України у Львові, президент Польщі Анджей Дуда оголосив, що його країна передасть Україні роту танків Leopard в рамках міжнародної коаліції .

15 січня Британія заявила, що передасть Україні свої танки Сhallenger 2 та додаткові артилерійські системи.

18 січня Європейський парламент офіційно закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца передати Україні танки Leopard та системи ППО.

У той же день іноземні ЗМІ дізналися, що Берлін ухвалить рішення про передачу Leopard лише якщо США передадуть ЗСУ свої танки Abrams.

Очікується, що Німеччина дозволить  союзникам відправити свої Leopards до Києва.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?