Польща може повністю закрити кордон з Білоруссю
Категорія
Світ
Дата публікації

Польща може повністю закрити кордон з Білоруссю

Кордон Польщі і Білорусі
Джерело:  TVN24

Влада Польщі розглядає питання закриття державного кордону з Білоруссю та можливі економічні та соціальні наслідки такого рішення. 

Головні тези:

  • Влада Польщі розглядає можливість повного закриття кордону з Білоруссю через спроби мігрантів прорватись через кордон.
  • Питання закриття кордону породжує обговорення про можливі економічні та соціальні наслідки такого кроку для Польщі.
  • Останні інциденти на польсько-білоруському кордоні, зокрема смерть польського прикордонника, підкреслюють напружену ситуацію у регіоні.
  • Білоруські військові навчають мігрантів способам нападу на польських прикордонників, що є неприйнятним для влади Польщі.
  • Польща розглядає можливість утворення тимчасової буферної зони на кордоні з Білоруссю для забезпечення безпеки та контролю над ситуацією.

Що відомо про наміри Польщі повністю закрити кордон із Білоруссю

За словами глави МЗС Польщі Радослава Сікорського, на польсько-білоруському кордоні залишаються діючі пункти перетину.

Зараз ми вивчаємо, які наслідки це матиме для нашої економіки та місцевих громад. Фіни закрили прикордонні переходи з Росією і катання закінчилося, - підкреслив Сікорський.

Він додав, що спроби мігрантів прорватись через кордон Польщі з боку Білорусі є повністю контрольованою операцією російських і білоруських служб.

Глава МЗС Польщі зазначив, що мігранти проходять інструктаж від білоруських військових офіцерів.

Зокрема, як наголосив Сікорський, білоруські військові вчать мігрантів способам нападу на польських прикордонників, військових та навіть адміністративних службовців.

Він наголосив, що це абсолютно неприйнятно.

Ми приймемо рішення після аналізу їх впливу, щоб Лукашенко відчув їхню дію, а не ми, - підкреслив Сікорський.

Що відомо про останні інциденти на польсько-білоруському кордоні

6 червня  стало відомо, що у Польщі помер прикордонник, який отримав ножове поранення в районі села Дубичі Церковні, коли мігранти намагались прорватись з території Білорусі.

28 травня в районі прикордонної застави в селі Дубичі Церковні група з близько 50 іноземців кидала в бік польських патрулів гілки та каміння.

Під час спроби мігрантів силою перетнути кордон один з 10 червня польський уряд підтримав пропозицію Міністерства внутрішніх справ і адміністрації про утворення тимчасової буферної зони на кордоні з Білоруссю.

 Білоруському тимчасовому повіреному була вручена нота протесту у зв'язку зі смертю польського прикордонника з вимогою до білоруської влади встановити особу вбивці і передати його польській владі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?