Польські фермери заявили про новий страйк та блокаду кордону з Україною
Категорія
Економіка
Дата публікації

Польські фермери заявили про новий страйк та блокаду кордону з Україною

Вантажівки
Джерело:  Солідарність

Польські фермери анонсували новий страйк на кордоні з Україною. Аграрії заявили, що незадоволені рішення Єврокомісії щодо України.

Що відомо про новий страйк польських фермерів

Польські фермери оголосили про новий загальнонаціональний страйк. Вони планують з 9 лютого до 10 березня блокувати всі прикордонні переходи між Польщею та Україною, а також дороги й автомагістралі по всій країні.

Ініціатором виступила незалежна профспілка фермерів «Солідарність».

Наше терпіння скінчилося. Позиція Брюсселю в останній день січня 2024 року неприйнятна для всієї нашої аграрної спільноти, — йдеться в заяві.

Фермери називають своє рішення вимушеним, бо їх не вдовольняє «пасивність польської влади, декларації про співпрацю з Європейською комісією і заяви про дотримання всіх рішень ЄК щодо імпорту сільськогосподарської продукції та продуктів харчування з України».

Що відомо про блокаду українського кордону

Нагадаємо, 6 листопада 2023 року польські перевізники розпочали страйки на кордоні з Україною. Польські протестувальники вимагали повернути систему пропусків для українських перевізників.

6 січня польські аграрії припинили блокування пункту "Медика-Шегині", рух вантажівок було відновлено.

17 січня 2024 року польський уряд підписав угоду з перевізниками, щоб розблокувати кордон з Україною. В рамках угоди сторони домовилися призупинити протести на під'їздах до трьох пунктів пропуску на кордоні до 1 березня.

Додамо, що 31 січня Європейська комісія рекомендувала продовжити скасування імпортних мит для сільськогосподарських товарів з України на 2024 рік, але також запропонувала ввести "запобіжник" для аграріїв з країн ЄС.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?