Польський міністр закликав Єврокомісію не продовжувати безмитну торгівлю з Україною
Категорія
Світ
Дата публікації

Польський міністр закликав Єврокомісію не продовжувати безмитну торгівлю з Україною

Чеслав Сєкєрський
Джерело:  RMF FM

Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Сєкєрський написав у листі до єврокомісара з питань торгівлі, що він "категорично проти" продовження вільної торгівлі з Україною. Брюссель працює над постановою про продовження лібералізації торгівлі до червня 2025 року.

Польський міністр закликав Єврокомісію не продовжувати безмитну торгівлю з Україною

За словами Чеслава Сєкерського, повна лібералізація торгівлі, запроваджена ЄС після початку війни, мала "контрпродуктивний ефект".

Проблеми з надмірним імпортом стосуються не лише зернових, але "також цукру, м'яса птиці, яєць, м'яких фруктів (особливо замороженої малини) і яблучного концентрату, — наголошує Сєкєрський.

Міністр зауважив, що, наприклад, імпорт цукру з України зріс у двадцять разів. На його думку, з Україною необхідно почати переговори "про поступову, взаємну лібералізацію, яка б супроводжувалася поступовим приведенням українського сільського господарства до стандартів і права ЄС".

У листі Сєкєрський закликав виключити цукор, м'ясо птиці та яйця з постанови про вільну торгівлю ЄС і встановлення посилених захисних положень.

Водночас Сєкерський анонсує повернення Польщі до переговорів у рамках Координаційної платформи ЄС, в якій беруть участь Україна, Єврокомісія та сусідні з Україною країни «для пошуку ефективних і прийнятних механізмів». Уряд PiS відмовився від участі в цій Платформі на знак протесту проти того, що Єврокомісія не продовжила ембарго ЄС на українське зерно. Міністр Сікерський також висловив готовність зустрітися з єврокомісаром з питань торгівлі Валдісом Домбровскісом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?