Помер дисидент та Герой України Степан Хмара
Категорія
Події
Дата публікації

Помер дисидент та Герой України Степан Хмара

Степан Хмара
Джерело:  online.ua

Український дисидент, політик та борець за незалежність Степан Хмара помер 21 лютого у віці 86 років.

Що відомо про смерть Степана Хмари

Про смерть Степана Хмари повідомила його дружина Роксолана.

Не хочу у це повірити. Не хочу це писати. Мій найдорожчий у світі чоловік помер. Все, — повідомила Роксолана.

Роксолана Хмара

Роксолана Хмара

Жінка додала, що його рідні та близькі "робили все, що могли та навіть більше".

Ми так хотіли, щоб він був з нами, коли проголосять нашу Перемогу! Я так хотіла бачити його щасливе обличчя! Його прекрасне обличчя! Бо він був таким красивим навіть у свої 86. Його голубі очі вже не були такими чисто голубими, але все ж бездонними. Він так любив Україну і українців. Він рвав свою душу і серце за неї, — наголосила дружина дисидента.

Варто зазначити, що останнім часом Хмара тяжко хворів і проходив лікування як в Україні, так і за кордоном.

Водночас сам чоловік налаштований був по-бойовому. Ще 15 лютого він писав у своєму Facebook, що перебуває в лікарні, інтенсивно лікується і думає прожити ще немало.

Що відомо про досягнення Степана Хмари

Степан Хмара був українським політиком, правозахисником, лікарем, дисидентом в період перебудови, політвʼязнем радянських концтаборів, народним депутатом України І, II та IV скликань.

У 2006 році Степану Хмарі було присвоєно звання Героя України із врученням Ордена Держави "За визначні особисті заслуги у боротьбі за відродження незалежності української державності, відданість ідеалам свободи і демократії".

Був активним учасником Помаранчевої революції та Революції Гідності, підтримував моральний дух українців після початку війни та повномасштабного вторгнення РФ.

Через рік після Революції Гідності, у жовтні 2015-го, Степан Хмара оголосив голодування на підтримку політв'язнів Лук'янівського СІЗО.

Попри погане самопочуття, в останні місяці життя Степан Хмара продовжував активно провадити громадську діяльність. Зокрема, навесні та влітку 2023 року він брав участь у судових процесах над беркутівцями, які розстрілювали мирний Майдан.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?