Помер ексдержсекретар США Генрі Кіссінджер
Категорія
Світ
Дата публікації

Помер ексдержсекретар США Генрі Кіссінджер

Генрі Кіссінджер
Джерело:  Reuters

Ексдержсекретар США Генрі Кісінджер помер у віці 100 років.

Що відомо про смерть Генрі Кіссінджера

За даними Kissinger Associates, Кіссінджер помер у своєму будинку в Коннектикуті.

Генрі Кіссінджер, суперечливий лауреат Нобелівської премії миру та дипломатичний авторитет, чия служба при двох президентах залишила слід у зовнішній політиці США, помер у середу у віці 100 років, повідомляє його геополітична консалтингова компанія Kissinger Associates Inc.

Після свого сторіччя Кіссінджер був активним, відвідував зустрічі в Білому домі, опублікував книгу про стилі лідерства та дав свідчення перед комітетом Сенату про ядерну загрозу з боку Північної Кореї. 

У липні 2023 року він здійснив несподіваний візит до Пекіна, щоб зустрітися з президентом Китаю Сі Цзіньпіном.

Що відомо про Генрі Кіссінджера

У 2008 році Кіссінджер виступав проти прийняття України в НАТО та за те, щоб Україна залишалась в сфері, "яку росіяни вважають простором власної самосвідомості". У 2015 році критикував санкції щодо Росії, виправдовував окупацію Криму.

У травні 2022 року, виступаючи на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, Кіссінджер заявив, що Україна має віддати частину своєї території Росії, щоб покласти край війні. Тоді Зеленський відповів ексдержсекретарю Штатів: "Таке враження, що в пана Кіссінджера на календарі не 2022 рік, а 1938-й, і він думав, що говорить з аудиторією не в Давосі, а в тодішньому Мюнхені".

У липні 2022 року Кіссінджер уже закликав під час можливих майбутніх переговорів з Москвою не поступатися територіями України, захопленими під час російського вторгнення, а в січні 2023 підтримав вступ України до НАТО.

У вересні під час візиту до США президент Володимир Зеленський зустрівся з Кіссінджером, який раніше був проти членства України в НАТО, а тепер підтримує членство нашої держави в Альянсі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?