Помер колишній тренер збірної України Михайло Фоменко
Категорія
Спорт
Дата публікації

Помер колишній тренер збірної України Михайло Фоменко

Фоменко
Джерело:  Суспільне. Спорт

У віці 75 років помер український футболіст і тренер Михайло Фоменко. Останнім часом він боровся з раковою хворобою.

Пішов із життя колишній український тренер Михайло Фоменко

На жаль, померла легенда. Легенда українського та світового футболу, — повідомив голова асоціації футболу Сумської області Андрій Прохорович.

Що відомо про Михайла Фоменка

Михайло Фоменко — заслужений тренер України та Грузії. Заслужений працівник фізичної культури і спорту України. Почесний громадянин міста Суми.

Упродовж переважної частини своєї ігрової кар’єри Михайло Іванович захищав кольори київського Динамо (з 1972 до 1978 роки). Фоменко є вихованцем сумського Спартака, у складі якого й робив перші кроки на професійному рівні. До переходу в Динамо також провів сезон за луганську Зорю. 

Як тренер Фоменко попрацював з низкою українських клубів, зокрема київським Динамо, Металістом, Таврією, запорізьким Металургом. Окрім того, очолював збірну Іраку та місцевий клуб Рашид, а також національну команду Гвінеї. 

Вершиною тренерської діяльності Михайла Фоменка стала робота у збірній України. Під його керівництвом "жовто-сині" були близькими до виходу на чемпіонат світу-2014 у Бразилії, але у плей-оф кваліфікації за сумою двох матчів поступилися Франції (2:3). 

Також Фоменко став першим тренером в історії збірної України,  на чолі з яким національна команда змогла подолати відбірковий турнір до чемпіонату Європи (до того грали лише на Євро-2012 як господарі турніру, не проходячи кваліфікацію). 

Влітку 2023 року стало відомо, що Михайло Іванович лікується від онкологічного захворювання. 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?