Помер видатний український письменник Володимир Яворівський
Категорія
Україна
Дата публікації

Помер видатний український письменник Володимир Яворівський

Помер видатний український письменник Володимир Яворівський
Джерело:  online.ua

У суботу, 17 квітня, помер видатний письменник і політик Володимир Яворівський. Один з творців української незалежності пішов з життя в 78 років.

Джерело: повідомлення письменника Василя Шкляра в Facebook.

Скорботну новину про смерть українського письменника, громадського діяча і народного депутата шести скликань підтвердила дочка Володимира Олександровича. Причина смерті Яворівського поки невідома.

Біографія Володимира Яворівського

Володимир Олександрович Яворівський народився 11 жовтня 1942 року в селі Теклівка Вінницької області. У 1964 році він закінчив Одеський державний університет ім. Мечникова за спеціальністю "Українська мова і література", після чого працював журналістом як в друкованих ЗМІ, так і на телебаченні.

Яворівський активно займався політикою, був одним з засновником Народного Руху України. У 1984 році він став Лауреатом Державної премії України імені Тараса Григоровича Шевченка за повість "Вічні Кортеліси".

Яворівський був автором десятків збірок оповідань і повістей, публіцистичних книг, романів. У числі його робіт твори:

  • "А яблука падають" (1968),

  • "Гроно стиглого вінгораду" (1971),

  • "Що ж ми за народ такий?" (2001),

  • "Ланцюгова реакція" (1978),

  • "Криза" (2000).

Реакція українців на смерть Володимира Яворівського

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков висловив співчуття у зв'язку зі смертю Володимира Яворівського.

"З глибоким сумом сприйняв звістку, що пішов з життя український письменник і громадсько-політичний діяч, народний депутат України кількох скликань Володимир Олександрович Яворівський. Багато років свого життя він присвятив Україні: спочатку відстоював її незалежність, а далі розвивав нашу державу, працюючи в парламенті . Від імені Верховної Ради і всього депутатського корпусу висловлюю щирі співчуття рідним, близьким і колегам Володимира Олександровича ", - йдеться в зверненні Разумкова.

Письменник Василь Шкляр написав, що Яворівський завжди був сповнений енергії, мав незрівнянне відчуття гумору і володів дивовижною працездатністю.

"Завершив земний шлях видатний українець Володимир Яворівський. Письменник, Шевченківський лауреат, який в пору становлення нашої незалежності своїм словом запалював серця мільйонів. Всі, хто його знав ближче, сьогодні говорять:" Не вірю ". Не хочеться вірити і мені. Він фонтанував енергією , незрівнянним гумором, дивовижною працездатністю. Після романів про княгиню Ольгу, Івана Мазепу до останнього дня працював над книгою всього свого життя про Тараса Шевченка. Тепер він пішов ", - присвятив пост пам'яті Яворівському Шкляр.

На сторінці Володимира Яворівського в Facebook українці заповнили стрічку коментарями зі співчуттями. Вони згадують видатні досягнення письменника і висловлюють щирі співчуття через його смерть.

Фото - скріншот facebook.com/volodymyryavorivsky

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?