Понад 6 млрд дол для України можуть "згоріти" у вересні. Байден звернувся до Конгресу
Категорія
Економіка
Дата публікації

Понад 6 млрд дол для України можуть "згоріти" у вересні. Байден звернувся до Конгресу

Байден
Джерело:  Reuters

Команда американського лідера Джо Байдена розпочали екстрені перемовини з Конгресом, щоб дозволити їй використати понад 6 мільярдів доларів військової допомоги Україні до 30 вересня.

Головні тези:

  • Байден намагається врятувати понад 6 млрд доларів військової допомоги для України до 30 вересня.
  • Штати розглядають запасний план щодо використання коштів до завершення терміну дії програми.
  • Потік зброї в Україну від США суттєво сповільнився у 2024 році.

Байден намагається врятувати кошти для України

Журналісти дізналися про те, що більша частина з 7,8 мільярда доларів, передбачених для України законопроєктом, який Байден підписав у квітні, не була використана.

Наразі Білий дім робить все можливе, що врятувати решту — 6 мільярдів доларів.

Що важливо розуміти, наближається крайній термін для їхнього використання — 30 вересня, тобто кінець 2024 фінансового року. Саме тоді всі ці гроші можуть просто згоріти.

Згідно з даними інсайдерів, Держдеп США має намір включити продовження повноважень до Постійної резолюції — короткострокового законопроєкту про надзвичайні витрати, який Сенат і Палата представників повинні ухвалити цього місяця, щоб уникнути шотдауну 30 вересня.

Ще кілька анонімних джерел журналістів переконані, що рішення буде знайдено, враховуючи сильну двопартійну підтримку допомоги Україні.

Чому у США виникли проблеми з постачанням зброї Україні

Представники Конгресу не заперечують той факт, що потік зброї в Україну дійсно сповільнився у 2024 році.

Одна з ключових причин це те, що власні запаси Пентагона почали стрімко виснажуватися, адже збройова промисловість бореться з проблемами в ланцюжку постачань.

Законодавці, які підтримують Україну з обох партій, наголосили на важливості продовження підтримки.

Поки тривають переговори з Конгресом, адміністрація розглядає запасний план, за яким Державний департамент зробить суттєву заяву щодо допомоги до 30 вересня, фактично витративши решту 6 мільярдів доларів до завершення терміну дії програми.

Як стверджують інсайдери, терміни постачання зброї та обладнання будуть продовжені, а це відкриє можливість більш поступово передавати ресурси Україні.

Інші анонімні джерела додають, що наразі існує ще один доступний ресурс: близько 3 мільярдів доларів, виділених в рамках повноважень PDA в результаті бухгалтерської помилки Пентагону, залишаються доступними для допомоги Україні.

Що важливо розуміти, термін дії цих повноважень не закінчується.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?