Посол ЄС в Україні оцінила вплив ситуації з корупцією на перспективи членства
Категорія
Політика
Дата публікації

Посол ЄС в Україні оцінила вплив ситуації з корупцією на перспективи членства

Катаріна Матернова

За словами посла ЄС в Україні Катаріни Матернової, чимало європейських країн мають проблеми із корупцією, однак вирішальним у оцінці щодо перспектив членства є боротьба із хабарництвом. 

Чи може ситуація із корупцією в Україні вплинути на рішення щодо переговорів про членство у ЄС

Матернова підкреслила, що боротьба із корупцією - це процес, який завжди залишається активним.

Боротьба з корупцією - процес, який ніколи не зупиняється.Україна - не єдина країна, що має корупцію, але ви вже зробили багато роботи. У вас є чотири функціонуючі антикорупційні інституції, є реформовані суди, не всі, але це процес, який триває. У вас є вільні засоби масової інформації, сильне громадянське суспільство, - пояснює європейський дипломат.

Вона зазначила, що в Україні продовжується боротьба із проявами корупції і варто очікувати нових позитивних результатів вже найближчим часом.

На думку Матернової, факти проявів корупції в Україні не завадять переговорам щодо вступу України.

Це було б проблемою, якби не було руху в позитивному напрямку. А він є, - наголосила Матернова.

Минулого року Україна набрала 33 бали зі 100 за індексом сприйняття корупції. Це низький показник у порівнянні з іншими країнами ЄС.

Що кажуть в Україні

За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, Україна готова до компромісів заради членства у ЄС.

Має бути демократична вільна країна, де поважається людина, її права, закони, норми і правила, які є для всіх однаковими. Тоді ми критерії, які є в ЄС, дуже швидко виконаємо на 100 %, - підкреслив секретар РНБО.

На його переконання, подолання корупції є домашнім завданням для України.

Ми маємо це питання вирішити раз і назавжди. Більше того, велике бажання поставити крапку в питанні корупції є й в президента. Що стосується заяви Орбана, то ви чули заяву нашого віцепрем’єр-міністра Стефанішиною, яка безпосередньо переймається цим питанням. Ми готові йти на певні компроміси в цьому питанні для того, щоб досягнути великої мети і бути членами ЄС. Складного там нічого немає і я не думаю, що для нас це буде важко. Відповідні нормативно-правові акти вже підготовлені. Більше того, думаю, вони обов’язково будуть прийняті для того, щоб Угорщина не спекулювала на тих чи інших речах, - наголошує Данілов.

Він підкреслив, що саме від України залежить, скільки часу знадобиться на проходження процедури вступу у ЄС.

Якщо ми будемо готові в короткий проміжок часу, думаю, за ЄС не забариться взяти нас в члени. Нам треба відповідати критеріям Євросоюзу, це треба розуміти. Йдеться про спільну роботу всієї нашої української громади як на території країни, так і за її межами. Це наше спільне завдання і якщо хтось вважає, що цим має займатися окрема людина або інституція, а всі решта будуть спостерігати - ні, воно так не працює. Нам треба відповідати всім критеріям і розуміти, що докорінна трансформація радянської України, в якій ми продовжуємо сьогодні ще жити,  має відбутися. Має бути демократична вільна країна, де поважається людина, її права, закони, норми і правила, які є для всіх однаковими. Тоді ми критерії, які є в ЄС, дуже швидко виконаємо на 100 %, - пояснює секретар РНБО.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?