Ми маємо змусити Путіна боятися — політолог Олів’є Ведрін
Категорія
Політика
Дата публікації

Ми маємо змусити Путіна боятися — політолог Олів’є Ведрін

Олів’є Ведрін
Джерело:  online.ua

Напередодні Глобального саміту миру щодо України, який прийме десятки лідерів 15-16 червня у Швейцарії, ми запитали французького політолога Олів’є Ведріна, які мінуси цієї події, а також яких ключових цілей можна досягти.

Головні тези:

  • Головною метою Українського мирного саміту є завершення війни на умовах Києва.
  • Захід повинен надати Україні усю необхідну зброю, а також винищувачі F-16, щоб змусити Путіна боятися.
  • Путін готує Росію до тривалої війни, тому й ігнорує Саміт миру у Швейцарії.

Які першочергові цілі Українського мирного саміту, особливо з європейської точки зору?

Цей саміт більше все ж міжнародний, ніж європейський. Для Євросоюзу цільовим питанням тепер буде старт процесу приєднання України до блоку до майбутнього головування уряду Орбана (прем'єра Угорщини — ред.) в Раді Європейського Союзу.

Чи проявляють громадяни Євросоюзу цікавість до Саміту миру?

Зараз у Європі ми маємо результати європейських виборів. Отже, у Франції ми зараз говоримо лише про французьку політику.

Ми не обговорюємо цей саміт у Швейцарії. У Європі через вибори до Європарламенту ми зосереджені лише на внутрішній політиці ЄС. Після цього у нас будуть Олімпійські ігри. Це означає, що зараз у ЗМІ ми зосереджені на внутрішньополітичних питаннях ЄС та Олімпійських іграх. Тому Україна не на першому місці в наших ЗМІ.

Олів’є Ведрін

Олів’є Ведрін

Французький професор, політолог та журналіст

Володимир Зеленський прибув на Глобальний саміт миру у Швейцарію (Фото: president.gov.ua)

Чи був вибір такого часу для саміту помилкою?

Це була велика помилка. Чому? Тому що все відбуватиметься одразу після виборів до Європарламенту і безпосередньо перед Олімпійськими іграми.

Було б краще провести Саміт миру у вересні чи жовтні. Не зараз — між виборами в ЄС і Олімпійськими іграми. У вересні було б найкраще, тому що в листопаді вибори в США.

У Брюсселі напередодні Глобального саміту миру відбулася серія заходів у межах ініціативи Bring Kids Back UA (Фото: president.gov.ua)

Яких результатів чекати від Українського мирного саміту у Швейцарії?

Я боюся, що ми не матимемо гарного результату на цьому саміті. Але це лише перший крок. У будь-якому разі, я стурбований тим, що ми не матимемо сильного результату.

Що ЄС і США можуть зробити для України?

ЄС повинен надати Україні зброю, боєприпаси та F-16. Ви знаєте, чому Росія не приїде на цей саміт у Швейцарії? Бо Росія не боїться. І якщо ви хочете вести переговори з країною-агресоркою — ви повинні змусити її боятися.

Україна отримає перші західні винищувачі F-16 уже влітку 2024 року (Фото: flickr)

Росія не боїться. Путін знає, що готує Росію до тривалої війни. І він чекає. І якщо ми хочемо підштовхнути Путіна до переговорів, ми повинні змусити Путіна боятися. Злякати його — це надати Україні зброю.

Ми вже понад рік говоримо про винищувачі F-16. А Україна чекає. І я повторюю: якщо ми хочемо домовлятися з Путіним, ми повинні змусити його боятися.

Нелегітимний президент РФ Володимир Путін не полишає спроб зірвати Глобальний саміт миру

Які причини можуть відтермінувати надання Україні зброї від ЄС та США?

Вони бояться хаосу в Росії, бо не хочуть сценарію як із Югославією. Перед розпадом Радянського Союзу США та європейські країни боялися розколу Союзу та громадянської війни у пострадянських країнах. Радянський Союз зник, і нічого не сталося.

Як уникнути хаосу в Росії?

На мою думку, якщо вони хочуть уникнути хаосу у РФ, вони повинні подумати про тамтешню опозицію і допомогти російським демократам отримати владу.

Україна також повинна допомогти демократичній російській опозиції, тому що якщо вона це зробить, то таким чином продемонструє Заходу, що знає, як важливо уникнути хаосу в країні-агресорці. Це ключовий момент.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?