Потужний циклон призвів до масштабних повеней в країнах ЄС
Категорія
Світ
Дата публікації

Потужний циклон призвів до масштабних повеней в країнах ЄС

Повінь у Європі
Джерело:  RMF 24

У країнах Східної Європи вирує циклон, що отримав назву “Борис”. Він вже спровокував сильні зливи на території Польщі та Румунії, що призвели до повеней, а також викликав сильні снігопади в Австрії. 

Головні тези:

  • Циклон “Борис” спровокував сильні зливи в Польщі та Румунії, що призвели до масштабних повеней та руйнувань.
  • У Польщі масштаби затоплень вже досить критичні, з евакуацією населення та рятувальними операціями у різних регіонах.
  • У Румунії вже зафіксовані перші загиблі внаслідок повеней, тисячі будинків пошкоджено, а місцеві влади оголосили кризовий стан.
  • Чехія, Австрія, Словаччина та Угорщина також постраждали від циклону, очікуються підтоплення та інші негативні наслідки негоди.
  • Прогнозується, що рівень річки Дунай може наблизитися до критичного рівня, вимагаючи готовності до можливої евакуації та рятувальних операцій.

Що відомо про наслідки циклону “Борис” у Східній Європі

За інформацією видання RMF24, що у Польщі з 12 вересня не припиняються сильні зливи. Рівень води у річках стрімко зростає. Найбільш критична ситуація склалась на південному заході країни.

Під загрозою масштабних затоплень опинились Нижньосілезьке, Опольське, Сілезьке та Малопольське воєводства.

А найгірша ситуація спостерігається у Нижньосілезькому та Опольському воєводствах.

В історичному місті на південному заході Польщі Глухолаз, біля кордону із Чехією, рятувальники висипали в районі річки сотні мішків з піском.

Проводиться евакуація населення з Клодзко.

Влада Польщі поки не надала інформації щодо наслідків повеней, масштабів ймовірних руйнувань та постраждалих чи загиблих.

За твердженнями польських синоптиків, наразі кількість опадів значно перевищує рівень, зафіксований у 1997 році, коли відбулось масштабне затоплення Вроцлава.

Зокрема, через повінь на кордоні Польщі і Чехії було закрито 2 пункти пропуску.

Закрили пункти пропуску у Голковіце поблизу міста Годув, оскільки з чеського боку кордону по дорозі до нього проїхати неможливо.

Через підвищення рівня води у річці Пьотровка і її вихід з берегів з чеського боку КПП у Голковіце закрито до наступних повідомлень, — повідомили представники міськради Годува.

Така ж ситуація склалася з КПП у селі Маркльовіце-Гурне.

Що відомо про наслідки негоди в інших країнах ЄС

За інформацією Reuters, у Румунії вже заявляють про перших загиблих внаслідок масштабної повені. Зазначається, що загинуло щонайменше 4 людини.

Повідомляється, що на сході Румунії було зруйновано та пошкоджено тисячі житлових будинків.

Зазначається, що від повені у країні постраждало щонайменше 8 районів.

За словами прем’єрм-міністра країни Марчела Чолаку, пошкодження отримали близько 5 тис будинків, при цьому не менше 25 тис споживачів залишились без електроенергії.

У повіті Галата зафіксували загибель місцевих жителів.

Ми створили оперативний кризовий штаб при Повітовій раді Галацкого повіту за участю міністрів оборони, внутрішніх справ, навколишнього середовища. Пріоритетом є порятунок життів. У нас є вся необхідна логістика для швидкого втручання, включаючи аварійні вертольоти, — підкреслив Чолаку.

Чехія також постраждала від повеней в районі кордону з Польщею.

Чеські синоптики попереджають про ймовірність підтоплень у Єсеніцькому, Карнівському та Опавському краях.

Наразі у 38 населених пунктах Чеської Республіки оголосили найвищу загрозу повені. У Празі вже підняли захист від повеней, набережні перекрили, а також зупиняють роботу різних об'єктів, до прикладу, через негоду припинив роботу зоопарк.

Місцями вже випало до 25 сантиметрів опадів, але на цьому стихія не закінчується. Синоптики прогнозують, що у неділю, 15 травня, у Чехії може випасти третина від середньорічних опадів.

Погодні умови погіршуються і в Австрії. Представники Австрійського федерального інституту Geosphere прогнозують, що у окремих районах країни може випасти до 20 сантиметрів опадів протягом дня.

У низці районів країни вже почались снігопади та зафіксовані сходження лавин.

У Тіролі зійшла лавина, коли у горах була група туристів з 30 осіб. Відомо, що одна людина зникла, до її пошуків залучили рятувальників, однак, чи знайшли потерпілого — невідомо.

Екстрені служби Австрії готуються до того, що можливо доведеться евакуювати місцеве населення у кількох муніципалітетах.

Влада ж попереджає, що найближчі дні будуть дуже складними та важкими на землях Нижньої Австрії.

У Словаччині та Угорщині очікують, що через негоду, яку приніс циклон, річка Дунай може наблизитися до критично високого рівня. Очікується, що пік хвилі повені близько до 8 метрів може накрити регіони вже наступного тижня.

Наразі рятувальники готуються до можливої негоди.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?