Президент Казахстану Токаєв підписав закон про амністію учасників січневих протестів
Категорія
Світ
Дата публікації

Президент Казахстану Токаєв підписав закон про амністію учасників січневих протестів

Президент Казахстану Токаєв підписав закон про амністію учасників січневих протестів
Джерело:  online.ua

2 листопада офіційно стало відомо, що лідер Казахстану Касим-Жомарт Токаєв підписав закон про амністію приблизно півтори тисячі осіб, засуджених за незначні злочини у дні протестів у країні з 4 по 7 січня 2022 року. Закон уже готують до друку.

Джерело: прес-служба президента Казахстану

Токаєв підписав закон про амністію учасників січневих протестів

Відповідно до закону, від кримінальної відповідальності звільнять за провини, злочини невеликої та середньої тяжкості, скоєні "в умовах масових заворушень у період з 4 по 7 січня".

Окрім того, наголошується, що покарання за тяжкі та особливо тяжкі злочини буде скорочено на 3/4 та наполовину відповідно.

Також вказано, що під помилування можуть потрапити звинувачені у вбивствах, примусі до надання свідчень, незаконному затриманні, недбалому ставленні до служби та погроз.

Щоб потрапити під амністію, обвинувачений має визнати провину та відшкодувати збитки, - йдеться в повідомленні.

Як стверджує заступник генпрокурора Асет Чиндалієв, більшість тих, хто чинив злочини під час січневих подій, є простими учасниками.

За попередніми даними, під амністію потрапить близько 1500 осіб. Чиндалієв звернув увагу на те, що амністований може бути лише один співробітник поліції із 49, які стали підозрюваними. Він проходить за статтею 432 - приховування злочину.

Що важливо розуміти, амністія не поширюється головних фігурантів, причетних до організації заворушень, а також звинувачених у держзраді та спробі насильницької зміни влади.

Що відомо про січневі протести у Казахстані

У січні 2022-го року в Казахстані спалахнули масові заворушення, які розпочалися з протестів проти підвищення цін на газ у Жанаозені.

З метою їх придушення президент Касим-Жомарт Токаєв зокрема запросив ЗС країн ОДКБ. Влада Казахстану публічно звинувачує у заворушеннях “терористів”.

Трохи пізніше чимало людей з близького оточення колишнього президента Нурсултана Назарбаєва було звільнено з посад і/або заарештовано за різними звинуваченнями.

16 серпня Генпрокуратура опублікувала імена 238 загиблих під час січневих подій.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?