Президентка Естонії оцінила, коли Україна може інтегруватися в ЄС
Категорія
Політика
Дата публікації

Президентка Естонії оцінила, коли Україна може інтегруватися в ЄС

Президентка Естонії оцінила, коли Україна може інтегруватися в ЄС
Джерело:  online.ua

Державна лідерка Естноії Керсті Кальюлайд виступила з оцінкою щодо можливостей України завершити процес інтеграції з Євросоюзом, до якого Київ прагне вступити вже багато років.

Джерело: Європейська правда

За словами президентки, європейській стороні цього питання варто бути сміливішою щодо розширення співдружності. Водночас із цим самій Україні необхідно близько “20 років роботи” для набуття такої позиції, що дозволить вступ.

“Я би хотіла, щоби Євросоюз був сміливішим у питанні розширення. Потрібне якесь рішення для Східних партнерів: чи ми пропонуємо їм повноцінне членство, чи створюємо новий формат для трьох держав, які мають амбіції”, - наголосила Кальюлайд.

Вона згадала безпосередньо Україну, Молдову та Грузію. Ці держави створили асоційоване тріо для підтримки одна одної на євроінтеграційному шляху.

Президента додала, що сама схильна до позиції про необхідність розширення Євросоюзу, однак ця робота - надзвичайний обсяг часу.

“Вступ до ЄС має купу умов. І, відверто, жодна з ваших держав не виконує критерії членства. Вам знадобиться з 20 років роботи, доки ви дійдете до цієї готовності… Всі три країни мають проблеми з судами. Ви не підходите під вимоги членства в ЄС!” - уточнила Кальюлайд.

Згідно з її поясненням, для України, Грузії, Молдови допомогою міг би стати якийсь проміжний етап на шляху до євроінтеграції. Економіки цих держав вже активно інтегруються зі співдружністю.

“Ми готові допомагати цим змінам, але роботу виконувати вам. І це важка робота”, - нагадала лідерка Естонії.

Євроінтеграція України

За словами віцепрезидента Єврокомісії Валдіса Домбровскіса, говорити про найближчий період від 3 до 5 років щодо євроінтеграції наразі неможливо.

Політик звернув увагу на необхідність збереження питання євроінтеграції України на порядку денному. Водночас наразі необхідно радше сконцентруватися на можливостях, що забезпечені Угодою про асоціацію.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?