Проблемна місія Starliner. Астронавти NASA знову затрималися на МКС
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Проблемна місія Starliner. Астронавти NASA знову затрималися на МКС

Starliner
Джерело:  Space.com

Проблеми супроводжують корабель Starliner з перших тестових польотів. Під час першої місії з астронавтами на борту теж не обійшлося без сюрпризів. Однак настав час повертатися на Землю, проте зробити це в зазначений термін не вийде.

Головні тези:

  • Місія Starliner стикається з технічними проблемами під час повернення на Землю: затримка через витік гелію та стабільність роботи двигунів.
  • Boeing прагне отримати сертифікацію NASA для Starliner до кінця року, проведено лише 77 з 87 необхідних перевірок систем.
  • Успішне впровадження Starliner надасть критично важливу альтернативу для транспортування астронавтів на МКС, розвиваючи двопотокову систему з SpaceX та “Союзом”.
  • Запуск Starliner був перенесений кілька разів через різні технічні проблеми, Boeing вирішив ризикнути та запустити корабель 1 червня замість ремонту.
  • Команда працює над виправленням проблем і збирає більше даних для успішного повернення Starliner на Землю та отримання сертифікації від NASA.

Місія Starliner “застрягла” на МКС

Спочатку планувалося, що корабель повернеться 22 червня, але тепер нова дата — 26 червня, оскільки команда працює над тим, щоб зібрати більше даних і розв'язати проблеми з витоком гелію і стабільністю роботи двигунів.

Місія Starliner, яка стартувала 5 червня після численних затримок, зіткнулася з низкою технічних проблем. Астронавти NASA Бутч Вілмор і Суніта Вільямс, які перебували на борту космічного корабля, спочатку були заплановані на тижневе перебування на Міжнародній космічній станції (МКС).

Однак подорож виявилася зовсім не спокійною. При наближенні до МКС 5 з 28 маневрових двигунів Starliner вийшли з ладу. Хоча чотири з них згодом вдалося відновити, стикування довелося відкласти на кілька годин.

Друга спроба стикування була успішною, Starliner приєднався до станції, а екіпаж корабля возз'єднався з екіпажем МКС.

Зворотний політ спочатку був запланований на 14 червня, але був перенесений на 18 червня після виявлення п'яти витоків гелію в системі управління двигуном.

Подальші ускладнення призвели до чергової затримки до 22 червня, а тепер, згідно з нещодавньою заявою NASA, нова дата повернення призначена на 26 червня.

Попри невдачі, короткий тест коригувальних двигунів, проведений минулої суботи, показав певні перспективи. Хоча більшість двигунів працювали як очікувалося, один з них вийшов з ладу через аномально низький тиск, що призвело до рішення взагалі відмовитися від його використання.

Тестовий політ Starliner

Місія, яка є частиною зусиль компанії Boeing, спрямованих на отримання сертифікації NASA для Starliner, наразі завершила 77 з 87 необхідних перевірок систем. Решта перевірок будуть проведені під час процедури стикування та посадки.

Попри затримки, Boeing зберігає оптимізм щодо продуктивності космічного корабля і прагне отримати сертифікацію до кінця року.

Успішне впровадження Starliner забезпечить критично важливу альтернативу для транспортування астронавтів на МКС, доповнивши космічні кораблі Dragon компанії SpaceX і російський "Союз".

Boeing запускає космічний корабель Starliner

Запуск запланований на 12:25 за Східноєвропейським часом (13:25 за Київським часом) 1 червня.

Про це повідомляє New Atlas.

Згідно з початковими планами, запуск Starliner був запланований на 6 травня. Однак за декілька хвилин до старту його було скасовано через проблему з кисневим клапаном у верхньому ступені Centaur.

Потім запуск перенесли на 21 травня, далі на 25 травня, а згодом — на невизначений термін, коли виявили витік гелію в силовій установці службового модуля Starliner.

Однак тепер, очевидно, компанія вирішила піти на певний ризик, здійснивши запуск у суботу замість того, щоб розбирати космічний корабель на частини для усунення витоку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?