Провокує ожиріння. Вчені закликають людей позбутися вкрай шкідливої звички
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Провокує ожиріння. Вчені закликають людей позбутися вкрай шкідливої звички

Провокує ожиріння. Вчені закликають людей позбутися вкрай шкідливої звички
Джерело:  online.ua

Міжнародна група вчених дійшла висновку, що пообідній короткий відпочинок, так звана сієста, може спровокувати ожиріння. 

Джерело: HealthLine

Чим для людського здоров'я небезпечна сієста

Як відомо, сієста – це загальна традиція деяких країн, особливо зі спекотним кліматом.

Як вона впливає на стан здоров'я людей вирішили з'ясувати іноземні вчені. Вони організували експеримент, в якому брали участь 3275 дорослих, середній вік яких становив 41 рік.

Після завершення дослідження стало відомо, що у людей, які посеред дня любили спати більш як пів години, індекс маси тіла збільшився на 2,1%, а показник MetS, що вказує на симптоми метаболічного синдрому, зріс на 8,1%.

Окрім того, наголошується, що ризик ожиріння пов'язаний зі збільшенням рівня цукру в крові та підвищенням кров'яного тиску.

Фото — unsplash.com

Сієста може стати причиною виникнення й інших шкідливих звичок

Ба більше, науковцям вдалося дізнатися, що люди, які раз на тиждень влаштовували довгу сієсту, частіше курили, однак й були активнішими у другій половині дня.

Окрім того, цей експеримент дав можливість краще розуміти зміни, які можуть виникнути в організмі через денний сон.

Це впливає на регуляцію гормонів, настрій, концентрацію та фізичну працездатність. Тому має сенс, що триваліший сон вплине на роботу біологічного годинника, а відтак на гормональну регуляцію та обмін речовин, – пояснює докторка Карлеара Вайс.

За її словами, якщо не звертати увагу на ризик ожиріння, то обідній відпочинок допомагає знімати напругу і втому, запускає процес самовідновлення організму, сприяє уникненню подальшої перевтоми та виснаження.

Читайте також:

  • Дослідники виявили ще один негативний вплив ожиріння на здоров'я

  • Українець отримав Ігнобелівську премію за дослідження про зв’язок корупції з ожирінням чиновників

  • В 2020 році Департамент поліції Нью-Йорка "прийняв на роботу" робота-собаку від Boston Dynamics, однак його вже звільнили

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?