Путін намагається імітувати боротьбу з корупцією в Росії — WP
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін намагається імітувати боротьбу з корупцією в Росії — WP

Володимир Путін
Джерело:  The Washington Post

Кремлівська влада на чолі із диктатором Володимиром Путіним намагається імітувати боротьбу з корупцією в оборонні сфері для підвищення довіри до війського керівництва.

Головні тези:

  • Кремлівська влада під керівництвом Путіна імітує боротьбу з корупцією в оборонній сфері для підвищення довіри до військового керівництва.
  • Нова кадрова політика у Росії, пов'язана з арештами та призначенням нового міністра оборони, має на меті максимізацію військових ресурсів та позбавленняся від незручних посадовців.
  • Аналіз показує, що не зважаючи на заяви Путіна про боротьбу з корупцією, суттєвих змін у роботі російських оборонних відомств не відбувається.
  • Експерти вважають, що корупція серед вищого керівництва використовується як інструмент політичного тиску та контролю, а також як спосіб позбавлятись від непотрібних посадовців.
  • За словами фахівців, загальний  рівень недовіри до керівництва спричиняє тотальне зведення рахунків та боротьбу за контроль над військовими ресурсами під маскою боротьби з корупцією.

Чому Путін вдався до імітації процесу боротьби із корупцією в оборонній сфері

Журналісти видання зазначають, що протягом довгих років міноборони країни-агресорки та інші оборонні відомства потерпали від корупційного свавілля, однак для підвищення довіри до військового керівництва кремлівський диктатор вирішив провести масштабні чистки.

Так, минулого місяця на пост очільника міноборони РФ замість Сергія Шойгу було призначено наближенного до Путіна економіста Андрія Бєлоусова.

З квітня цього року в Росії було проведено арешти п'яти високопосадовців, серед яких заступник очільника міноборони країни-агресорки.

ФСБ і Слідком створили спеціальну слідчу групу для викорінення корупції в армії, готуючи підгрунття для нових арештів.

Попри заяви Путіна про активну боротьбу із корупцією, аналітики зазначають, що відчутних змін у схемах роботи російських оборонних відомств не відбувається.

На думку військового аналітика Європейської ради з міжнародних відносин Кирила Шамієва, притаманна Росії корупція серед вищого керівництва країни використовується у якості політичного тиску та контролю.

Коли когось потрібно прибрати, майже завжди можна використати корупцію і сказати, що ця людина скоїла злочин і її потрібно посадити до в'язниці, — пояснює Шамієв.

Призначення Шойгу на нову керівну посаду підкреслило, що Путін надає великого значення лояльності.

Що кажуть аналітики

Кирило Шамієв вважає, що недавні арешти були покликані вселити страх і повагу після призначення Бєлоусова на посаду міністра оборони.

Це також дає зрозуміти російській громадськості, що всі невдачі у війні відбуваються з вини військових і нікого іншого, особливо самого Путіна, — зазначає аналітик.

На думку експерта з російської армії з Французького інституту міжнародних відносин Дмитра Мініка, нещодавні арешти були частиною зусиль з максимізації військових ресурсів.

За його словами, Кремль використовує звинувачення у корупції як привід позбавитись від незручних посадовців.

За словами Мініка, найчастіше це свідчить про боротьбу між відомствами.

Накопичення невдоволення з приводу ведення війни в Україні відкриває шлях до тотального зведення рахунків, яке проводять за потурання Кремля, на тлі припливу ресурсів до Міністерства оборони і боротьби за контроль над ними, — зазначає експерт.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?