Путін підписав закон про 10 років ув'язнення для росіян за дезертирство та здачу в полон
Категорія
Світ
Дата публікації

Путін підписав закон про 10 років ув'язнення для росіян за дезертирство та здачу в полон

Путін підписав закон про 10 років ув'язнення для росіян за дезертирство та здачу в полон
Джерело:  online.ua

Президент РФ Володимир Путін підписав закон з поправками до Кримінального кодексу РФ, згідно з якими передбачається покарання до 10 років за дезертирство, здачу в полон, і запроваджуються у КК поняття «мобілізація», «воєнний стан», «воєнний час».

Джерело: росЗМІ

У РФ відмовники та дезертири будуть отримувати тюремний строк

Дезертирство, тобто «самовільне залишення частини» в період мобілізації та воєнного стану каратиметься суворіше, ніж раніше: до 5 років позбавлення волі, якщо відсутність у частині триває від 2-10 діб; від 10 діб до одного місяця – до 7 років; понад місяць – 5-10 років колонії.

За "Добровільну здачу в полон" загрожуватиме від 3 до 10 років позбавлення волі, якщо немає ознак державної зради.

Зазначається, що "військовослужбовець, який уперше вчинив злочин, передбачений цією статтею, може бути звільнений від кримінальної відповідальності, якщо він вжив заходів для свого звільнення, повернувся до частини або до місця служби і не вчинив під час перебування в полоні інших злочинів".

За відмову від участі у воєнних діях законом передбачено до трьох років позбавлення волі, а якщо така відмова спричинила «тяжкі наслідки» — до 10 років. Такий самий термін передбачено за невиконання наказу.

Внесено поправки до статті про мародерство, які передбачають позбавлення волі на строк до 15 років.

Також запроваджено низку статей, передбачають покарання за невиконання державного оборонного замовлення та порушення умов державного контракту.

Нагадаємо, що Держдума РФ проголосувала за цей закон 20 вересня, напередодні часткової мобілізації в РФ.

Офіційно планується призвати 300 тисяч резервістів, проте в указі про мобілізацію є засекречений пункт, який дає змогу Міноборони країни призвати на війну мільйон осіб.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?