Путін видав наказ про присвоєння українським дітям громадянства РФ — омбудсман
Категорія
Світ
Дата публікації

Путін видав наказ про присвоєння українським дітям громадянства РФ — омбудсман

Дмитро Лубінець
Діти

4 січня президент РФ Володимир Путін підписав наказ, за яким викрадені українські діти можуть спрощено насильно отримати громадянство Російської Федерації.

Викрадених українських дітей можуть зробити громадянами РФ

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що Путін підписав наказ №11 “Про визначення окремих категорій іноземних громадян та осіб без громадянства, які мають право звернутися із заявою про прийом до громадянства Російської Федерації”.

У ньому зазначається, що діти сироти та діти, які залишилися без батьківського піклування, які є громадянами України, можуть отримати громадянство РФ за особистим рішенням Путіна без врахування всіх або окремих вимог федерального законодавства.

Омбудсман повідомляє, що заяву про вступ у громадянство РФ можуть подати керівники російських організацій, в яку влаштовано під нагляд дитину.

При заповненні анкети навіть не зазначається інформація про місце проживання заявника, його контактні дані, а лише адреса та контакти за місцем роботи такого заявника, який може зникнути в будь-який момент.

Вважаю, що присвоєння дітям громадянства РФ робиться для того, щоб депортованих українських дітей “юридично” не залишилось на їхній території, - зазначає омбудсман.

Лубінець пояснює, що за викрадених українських дітей, які перебувають у російських закладах чи в російських сім’ях під опікою, можуть подати заяви про вступ до громадянства російські громадяни. Путін задовольнить такі заяви без будь-яких вимог.

Ми розуміємо страшні наслідки таких дій, адже наступним кроком після отримання ними “громадянства” РФ буде усиновлення дітей вже як росіян, а за цим - зміна їхніх персональних даних.

Лубінець зазначив, що буде вживати всіх необхідних заходів для реагування як всередині країни, так і на міжнародній арені, адже такі дії є однією з ознак геноциду.

Що відомо про викрадення українських дітей

До Дня захисту дітей у 2023 році команда Online.UA представила документальний проєкт «Понівечене дитинство», який розповідає про примусово депортованих та викрадених до Росії українських дітей.

У фільмі "Понівечене дитинство" діти та їхні батьки відверто діляться власними історіями: хтось з них був у полоні, когось примусово вивезли в "оздоровчий табір", когось розлучили з батьками під час так званих фільтраційних заходів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?