Путін заробляє мільярди за допомогою ПВК Вагнер — деталі
Категорія
Економіка
Дата публікації

Путін заробляє мільярди за допомогою ПВК Вагнер — деталі

Володимир Путін
Джерело:  online.ua

Як вдалося дізнатися у результаті розслідування Blood Gold Report, команда диктатора Володимира Путіна протягом  останніх двох років заробила понад 2,5 млрд доларів на торгівлі африканським золотом, використовуючи з цією метою групу “Вагнер”.

ПВК Вагнер дає можливість Кремлю заробляти мільярди доларів

Що важливо розуміти, Blood Gold Report - це група, яка займається дослідженням зв’язків між західними гірничодобувними компаніями, військовими режимами та російськими найманцями в Африці.

За словами розслідувачів, у Центральноафриканській Республіці (ЦАР) підставна компанія Вагнера отримала ексклюзивні права на шахту Ндассіма, яка є найбільшою золотою шахтою в країні. На заміну найманці Путіна пообіцяли підтримувати авторитарний режим у ЦАР.

Регіони, де Вагнера звинувачують у 10 насильницьких інцидентах проти шахтарів у 2020-2023 роках.
Фото: bloodgoldreport.com

Окрім того, наголошується, що в Судані ПВК встановила контроль над великим нафтопереробним заводом.

Саме це дало можливість "Вагнеру" стати домінуючим покупцем необробленого суданського золота, з кількома обліковими записами російських військово-транспортних літаків, які доставляли оброблене золото з країни.

Ключові локації операції Вагнера з контрабанди золота в Судані.
Фото: bloodgoldreport.com

У Малі військова хунта, яка пов’язана з "Вагнером", та захопила контроль в країні у травні 2021 року, отримує мільйонні доходи, контролюючи чотири найбільші гірничодобувні компанії – Barrick Gold Corporation, B2Gold, Resolute Mining і Allied Gold Corporation. Причому, більша частина надходжень проходить готівкою – щонайменше 10,8 млн доларів на місяць.

Покупцями золота від ПВК Вагнер стають західні країни

Розслідувачі звертають увагу на те, що країни Заходу не цураються золота, яке продають путінські найманці.

До прикладу, компанія Barrick Gold, яка знаходиться у Канаді, лише за перше півріччя 2023 року заплатила “Вагнеру” у Малі 206 мільйонів доларів.

У ЦАР і Судані, де пов’язані з "Вагнером" організації вже підпадають під міжнародні санкції, кремлівські ставленики покладаються на складні контрабандні маршрути та тактику корпоративних підступів, щоб витягти великі обсяги кривавого золота з Африки до таких місць, як Росія та ОАЕ, де воно змішується з іншими законними джерелами золота та перетворюється на готівку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?