Путін зможе вводити обмеження на доступ до інформації в Росії
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін зможе вводити обмеження на доступ до інформації в Росії

Володимир Путін
Джерело:  ISW

Як зазначають аналітики з Інституту вивчення війни (ISW), комітет Держдуми країни-агресорки дозволив кремлівському диктатору Володимиру Путіну вводити обмеження на доступ росіян до інформації.

Головні тези:

  • Путіну надають повний контроль над російським інформаційним простором шляхом введення обмежень на доступ до інформації для росіян.
  • Зазначено, що злочинна російська влада обмежує інформаційний простір для контролю поведінки мігрантів та утримання ультранаціоналістичної спільноти.
  • Нові законодавчі правки дозволять не лише Путіну арбітрувати у російському інформаційному просторі, але також нададуть право управляти мережами зв'язку Роскомнагляду.
  • Кремль діє для заспокоєння ультранаціоналістичної спільноти та примушення мігрантів до військової служби, не спрямовуючи зусиль на боротьбу з ісламським екстремізмом.
  • Аналіз ISW підкреслює важливість розуміння наслідків дозволу обмеження доступу до інформації для громадян Росії у контексті контролю над свободою висловлювання та демократії.

Що відомо про отримання Путіним повного контролю над російським інформаційним простором

Аналітики зазначають, що кремлівський диктатор отримав повний контроль над російським інформаційним простором за рахунок внесених правок до закону "Про зв'язок.

Остаточне ухвалення цих правок дозволить Путіну вводити обмеження на доступ росіян до інформації з метою нібито “захисту основ конституційного ладу, моральності, здоров'я, прав та законних інтересів інших осіб, забезпечення оборони країни та безпеки держави”.

Путіну нададуть повний контроль над російським інформаційним простором
Володимир Путін

Ухвалені поправки також нададуть російському федеральному цензору Роскомнагляду право управляти мережами зв'язку та видаляти "заборонену" інформацію за поданням генпрокурора Росії та його заступників.

Якщо ці поправки будуть введені в дію, Путін "стане прямим арбітром того, яка поведінка та ідеали дозволені чи заборонені в російському інформаційному просторі, - пояснюють аналітики ISW.

Із чим пов’язані обмеження на доступ до інформації в Росії

Зазначається, що злочинна російська влада пов’язує придушення інформаційного простору зі спробами контролю над поведінкою мігрантів.

Голова ЛДПР Леонід Слуцький 29 липня запропонував запровадити "Кодекс мігрантів", який зобов’язує мігрантів інтегруватися в російські культурні, мовні, правові та поведінкові норми.

Схвалений комітетом раніше законопроект, який вимагає деанонімізації каналів соціальних медіа з понад 10 тис підписників, також містить окреме положення, що обмежує можливість для мігрантів купувати більше 10 SIM-карт на особу.

Аналітики ISW підкреслюють, що Кремль чинить подібне для заспокоєння ультранаціоналістичної спільноти, яка значною мірою підтримала повстання колишнього ватажка Групи Вагнера Євгена Пригожина.

Крім того, створювані механізми сприятимуть Міністерству оборони РФ у примусі мігрантів до військової служби.

Натомість мета зупинити зростання загрози ісламського екстремізму в Росії перед ініціаторами вказаних змін не стоїть.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?