Рада підтримала законопроєкт про заборону УПЦ МП
Категорія
Україна
Дата публікації

Рада підтримала законопроєкт про заборону УПЦ МП

Рада підтримала законопроєкт про заборону УПЦ МП

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, що пов'язані з РФ.

Головні тези:

  • Рада підтримала законопроєкт про заборону діяльності УПЦ МП на території України, пов'язаної з РФ.
  • Заборона може убезпечити Україну від маніпуляцій Росії та змінити церковну ситуацію в країні.
  • Президент Володимир Зеленський активно підтримує законопроєкт і наголошує на його важливості для національної безпеки.
  • Законопроєкт розглядається як можливість зміцнення соборності та єдності духовної України.

Рада заборонила РПЦ

Як повідомив нардеп від «Голосу» Ярослав Железняк, законопроєкт підтримали 265 народних депутатів.

Не підтримали закон 4 нардепів від фракції "Слуга народу", 17 — від фракції "Платформа за життя та мир", 7 депутатів "Відновлення України" та 1 позафракційник. Четверо парламентарів утрималися, з яких — 3 "Слуг народу" та 1 від фракції "Відновлення України".

Рада прийняла в цілому доопрацьований законопроєкт №8371 щодо заборони діяльності на території України релігійних організацій, зокрема пов’язаних з РФ. В народі — закон про заборону московської церкви), — написв Железняк.

Закон набирає чинності через 30 днів з дня його опублікування. Але окрім одного пункту  —  згідно з ним громади УПЦ МП матимуть 9 місяців на те, щоб розірвати зв’язки з РПЦ.

Що цьому передувало

1 грудня 2022 року президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО щодо заборони діяльності в Україні релігійних організацій, пов'язаних із центрами впливу в Росії. Підготовка та розгляд відповідного урядового законопроєкту зайняли майже рік.

21 липня стало відомо, що 70 депутатів Верховної Ради України виступили з ультимативною вимогою до керівництва парламенту і президентської фракції щодо остаточної заборони УПЦ МП. Серед них є й представники "Слуги Народу".

Законопроєкт, згідно із яким може бути заборонена діяльність УПЦ МП на території України, зможе убезпечити країну від маніпуляцій Росії в бік української церкви.

Минулого тижня президент Володимир Зеленський обговорював законопроект із представниками Ради церков та релігійних організацій.

Верховній Раді запропоновано законопроект, який може реально гарантувати, що не буде жодних маніпуляцій з Москви українською церквою. Цей законопроект має спрацювати і повинен додати Україні соборності, реальної нашої єдності духовної, — зазначив Володимир Зеленський.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?