Рада ухвалила законопроєкт щодо електронного реєстру військовозобов'язаних
Категорія
Україна
Дата публікації

Рада ухвалила законопроєкт щодо електронного реєстру військовозобов'язаних

Верховна Рада
Джерело:  online.ua

Верховна Рада 16 січня ухвалила законопроєкт щодо електронного реєстру військовозабов'язаних №10062. 

Що відомо про новий законопроєкт щодо Е-реєстру військовозобов'язаних

Після довгих і складних дискусій і провалу багатьох правок законопроект №10062 щодо реєстрів для військового обліку прийнято в цілому, - зазначив народний депутат Ярослав Железняк.

Він додав, що за законопроєкт проголосувало 249 народних депутатів.

Як в Міноборони збираються проводити цифровізацію армії

Як зазначають в Міністерстві оборони, законопроєктом про держреєстр військовозобов'язаних, сертифікат захисника та автоматичне отримання статусу УБД починається процес масштабної цифровізації української армії.

У відомстві підкреслили, що законопроєкт є критично важливим для обороноздатності країни.

Положення документу спрямовані на швидкий збір, обробку та використання інформації про військовозабов’язаних та військовослужбовців, а також надання їм відповідних послуг в цифровому форматі.

Законопроєкт надає Міноборони України можливість посилити кіберзахист та право розміщувати свої ІТ-системи у військових хмарних сховищах країн-членів НАТО.

Завдяки цьому:

  • буде вивільнено засоби ППО, які наразі захищають національні дата-центри від постійних ракетних обстрілів (натомість цей ресурс буде використовуватись для прикриття інших об’єктів військової та цивільної інфраструктури);

  • прискориться та розшириться доступ Сил оборони України до розвідданих союзників;

  • прискориться розробка та розгортання нових бойових систем та електронних сервісів для війська;

  • посилиться захист даних від кібер-атак ворога тощо.

Законопроєкт передбачає удосконалення реєстру призовників, військовозобовʼязаних та резервістів, зокрема, в частині налагодження взаємодії між реєстрами, використання даних щодо військового обліку тощо.

Він також запроваджує можливість створення і використання цифрового військового-облікового документу (сертифікату).

Завдяки законопроєкту буде створено реєстр військовослужбовців ЗСУ та Державної служби спеціального транспорту, який дозволить забезпечити надання онлайн-послуг військовослужбовцям.

Також буде створено портал електронних послуг для військовослужбовців та військовозобов’язаних. Наприклад, з’явиться можливість надання статусу УБД онлайн, офлайн та автоматично при наявності необхідних даних в системі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?