Ракетний арсенал у Торопці був "захищений" антидроновим комплексом Мурена
Категорія
Події
Дата публікації

Ракетний арсенал у Торопці був "захищений" антидроновим комплексом Мурена

Торопець
Джерело:  online.ua

Атакований вночі 18 вересня українськими БпЛА ракетний арсенал у Торопці був «захищений» системою боротьби з БПЛА за 212 млн руб.

Головні тези:

  • Антидроновий комплекс Мурена нібито забезпечує цілодобову охорону та захист територій від безпілотників низького польоту.
  • Склад боєприпасів у Торопці зазнав атаки українських дронів.
  • Атаку було здійснено на склад ракет і боєприпасів, включно з ракетами для комплексів «Іскандер» та «Точка-У».
  • Після атаки виникла масштабна пожежа та детонація боєприпасів.
  • Українські дрони атакували склад Головного ракетно-артилерійського управління Міноборони РФ в Торопці, спричинивши реальні збитки.

Ракетний арсенал у Торопці був "захищений": що відомо

Територія складу боєприпасів у Торопці в Тверській області, де почалася велика пожежа після атаки українських безпілотників, була обладнана охоронним комплексом "Мурена 1 СВ" вартістю 211,6 млн руб з функцією захисту від БПЛА

Про це свідчать дані держзакупівель.

З документації випливає, що систему було придбано восени 2020 року на замовлення Міноборони РФ. У вартість входило постачання, встановлення та пусконалагоджувальні роботи. Виконавець невідомий — аукціон проводився у закритому режимі.

На сайті виробника «Юмірс» йдеться, що «Мурена 1 СВ» призначена для цілодобової охорони територій, будівель та режимних приміщень. Серед функцій комплексу — «виявлення та траєкторний супровід малорозмірних БПЛА, що низько летять». Максимальна дальність виявлення та нейтралізації дрону — 2 км.

Співзасновник міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm та OSINT-експерт Іраклі Комахідзе припустив, що склад могли атакувати за допомогою не тільки дронів, а й далекобійних ракет.

На одному з відео чути звук, характерний для ракети.

Самі склади знаходились у бетонних спорудах, які не могли пробити звичайні БПЛА.

Крім цього, згідно з сайтом держзакупівель, на складі в 2021 році були встановлені дерев'яні тари під протитанкові міни ТМ-62 вартістю 45 млн руб.

Через пожежу на складі здетонували боєприпаси. Мешканці найближчого до нього села евакуювалися, у місті вибуховою хвилею вибило вікна у десятках квартир. Влада підтвердила атаку БПЛА, проте не повідомила масштаби пошкоджень. Також вони запровадили заборону на відвідування лісів у Торопецькому окрузі.

У 2015 році на будівництво арсеналу виділили 3,6 млрд руб. Заступник голови Міноборони стверджував, що кожне сховище споруди вміщує до 240 тонн ракет і боєприпасів.

Удар по російському арсеналу у Торопці: з’явились супутникові знімки

Супутникові знімки Planet Labs зроблені 18 вересня об 11:30 за київським часом. На них видно масштабне задимлення на території військової частини № 11777, яка відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління Міністерства оборони РФ.

Зокрема на фото є супутникові знімки 107 арсеналу головного ракетно-артилерійського управління Міноборони РФ у Торопці. Одні були зроблені 16 вересня, а інші — 18 вересня, після атаки українських дронів.

Так, у ніч проти 18 вересня російські ЗМІ повідомили про масову атаку безпілотників у місті Торопець Тверської області Росії. Місцева влада навіть вирішила евакуювати населення з території, де працювала ППО і спалахнула пожежа.

Пізніше джерела в СБУ повідомили, що склад головного ракетно-артилерійського управління Міноборони РФ у Торопці атакували дрони СБУ, ГУР та ССО. Джерела також зазначили, що на цьому складі зберігались ракети для комплексів «Іскандер» і «Точка-У», а також керовані авіаційні бомби (КАБи).

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?