Рекордна посуха призвела до масштабних відключень світла в Еквадорі
Категорія
Світ
Дата публікації

Рекордна посуха призвела до масштабних відключень світла в Еквадорі

Посуха в Еквадорі
Джерело:  Reuters

Влада Еквадору оголосила про припинення електропостачання на дев'ять годин у 12 з 24 провінцій країни через рекордну посуху та дефіцит води на місцевих ГЕС. 

Головні тези:

  • Рекордна посуха в Еквадорі призвела до масштабних відключень електроенергії через дефіцит води на місцевих ГЕС.
  • Посуха в Бразилії та В'єтнамі також вплинула на виробництво кави, що спричинило зростання цін на цю популярну напій у світі.
  • Посуха в Україні спричинила скорочення виробництва пшениці через несприятливі умови для сівби зернових культур.
  • Температурні рекорди в Україні ускладнюють умови для сівби озимих культур, що призводить до зменшення посівних територій.
  • Вплив посухи на світову виробництво кави та зернових культур відчутний і може призвести до збільшення цін на продукти.

Що відомо про рекордну посуху та масштабні відключення світла в Еквадорі

Зазначається, що рішення було ухвалене на додачу до до планів уряду про восьмигодинні нічні вимкнення електроенергії по всій країні з понеділка до четверга.

Еквадор охоплений найсильнішою посухою в країні за 61 рік. Енергетична криза посилюється недостатнім обслуговуванням наявних гребель.

Міністр довкілля Еквадору заявила, що 19 провінцій у країні відчувають нестачу води, страждають від пожеж і проблем із продовольством.

У той же час Бразилія зазнає збитків внаслідок рекордної посухи у країні, яка є найбільшим у світі виробником кави. Це провокує різке зростання цін на каву по всьому світу. 

Зазначається, що настільки сильної посухи в Бразилії не фіксували протягом останніх 70 років.

За інформацією у доповіді Центру перспективних досліджень з прикладної економіки при Школі агробізнесу Університету Сан-Паулу, у вересні завершується сезон збору врожаю кавових зерен, який практично не зазнав змін порівняно із минулим роком.

Однак через посуху фермери не можуть почати роботу з підготовки до сезону 2025-26.

Другим за величиною виробником кави у світі є В'єтнам, який також переживає сильну посуху і високі температури, що впливає на врожай.

Через дефіцит пропозицій від виробників з обох країн ціни на каву у світі почали зростати.

Що відомо про проблеми, спричинені посухою в Україні

Сильна посуха і пересихання грунтів на півдні України стало назаваді сівбі озимих зернових культур. 

Зазначається, що внаслідок втрати частини посівних територій через злочинне вторгнення окупаційної армії РФ виробництво пшениці в Україні скоротилось приблизно на третину порівняно із довоєнним рівнем.

При цьому протягом перших двох тижнів вересня температура в Україні зберігається на рівні, вищому за норму, що ще більше погіршує умови для сівби озимих кільтур.

Наразі площа засіяних полів майже на половину менша за аналогічний період у минулому році.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?