РФ може воювати з нинішньою інтенсивністю ще щонайменше два роки — розвідка Литви
Категорія
Світ
Дата публікації

РФ може воювати з нинішньою інтенсивністю ще щонайменше два роки — розвідка Литви

Росія
Джерело:  Reuters

Росія забезпечена ресурсами на війну проти України з нинішньою інтенсивністю ще щонайменше на два роки. Причинами цього є високі ціни на нафту, обхід санкцій та державні інвестиції.

Росія може воювати проти України ще щонайменше два роки

Reuters повідомляє про це з посиланням на спільний звіт Департаменту контррозвідки та Служби військової розвідки Литви, який публічно не оприлюднювали.

У звіті зазначається, що Росія реформувала та зміцнила свою виснажену боями у 2023 році армію та перебуває на шляху до розширення свого військового потенціалу вздовж свого кордону з НАТО, включно з Фінляндією, яка приєдналася до альянсу минулого року.

Москва здатна оцінити отримані уроки та підвищити свою боєздатність, — пишуть литовські посадовці.

Діяльність російської розвідки

У звіті йдеться, що російська розвідка намагається уникнути санкцій, запроваджених проти оборонної промисловості країни після її вторгнення в Україну.

Також російські та білоруські спецслужби посилили свої зусилля з вербування литовців, які перетинають кордон.

Литва затримала кількох своїх громадян у 2023 році, яких вона звинуватила в наданні даних білоруській розвідці за готівку.

Допомога Білорусі та Китаю

З тих пір, як у 2023 році Росія розмістила військові боєголовки в Білорусі, вона неухильно будує там інфраструктуру для їх використання.

Говорячи про Китай, агентства Литви заявили, що країна посилила свої шпигунські зусилля в Литві в 2023 році після рішення Литви дозволити Тайваню відкрити де-факто посольство на своїй території в 2021 році.

У звіті йдеться про те, що кіберактори, «пов’язані з Китаєм», регулярно перевіряють литовські державні установи на наявність вразливостей «з метою проникнення в їхні мережі та викрадання даних».

Також у той час як Росії відкрито постачають зброю та боєприпаси тільки Іран і Північна Корея, Китай став її найбільшим постачальником мікрочипів, а юань став основною валютою для міжнародних операцій Росії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?