РФ перетворила столицю Австрії на штаб-квартиру для власних шпигунів
Категорія
Політика
Дата публікації

РФ перетворила столицю Австрії на штаб-квартиру для власних шпигунів

Поліція Відня
Джерело:  The Wall Street Journal

Столиця Австрії Відень стала центром для проведення Росією таємних операцій та розміщення власних шпигунів на території Європи. 

Головні тези:

  • Відень став базою для російських таємних операцій у Європі, включаючи фінансування вбивств та саботаж.
  • Кількість російських держслужбовців в Австрії зросла з 300 до понад 500 осіб за останні два роки.
  • Російські шпигуни відправляють великі обсяги готівки в сусідні країни через автошляхи, обхідними шляхами.
  • Австрійська контррозвідка має недостатню інфраструктуру для приборкання російського шпигунства, враховуючи його концентрацію у країні.
  • Журналіст Христо Грозєв закликав австрійський уряд зробити більше для обмеження російського шпигунства та його впливу на австрійські установи.

Як Кремль перетворив Відень на штаб-квартиру для власних шпигунів

За останні два роки кількість російських державних службовців в Австрії зросла з 300 осіб більш ніж до 500, з них більше половини — дипломати і адміністратори, стверджують співробітники розвідки. За оцінками австрійських спецслужб, до половини з них працюють як шпигуни, — йдеться у матеріалі видання.

Підкреслюється, що після закриття Німеччиною російського консульства в Мюнхені, де за словами німецьких посадовців, перебувало кілька шпигунів, російські співробітники просто переїхали в Зальцбург, австрійське місто, розташоване через кордон на сході.

За даними європейських чиновників і розвідників, Відень став базою для російських таємних операцій, включно з фінансуванням і матеріально-технічною підтримкою вбивств, саботажу та вербуванням у всій Європі, а також промисловим шпигунством і операціями з надання впливу, — підкреслюють автори матеріалу.

Що відомо про операції російських шпигунів з території Австрії

Зазначається, що на ситуацію впливає фактична легалізація шпигунської діяльності на території Австрії.

Наразі російських шпигунів, що перебувають у Відні, підозрюють у допомозі у вербуванні та фінансуванні російських операцій, як-от відстеження постачань західної зброї Києву в Польщі та вбивство в Іспанії пілота російського військового гелікоптера Максима Кузьмінова, який перейшов на бік України.

За даними європейських розвідувальних служб, вбивцям пілота платили готівкою, наданою російськими держслужбовцями з Відня.

За словами співробітника австрійської розвідки, Росія відправляє великі обсяги готівки в сусідні країни, такі як Литва, автошляхами. Звідти австрійські дипломати переправляють їх через усю Європу, часто в дипломатичних сумках, які не можуть бути перевірені поліцією, — йдеться у матеріалі видання.

Днями журналіст Христо Грозєв заявив, що австрійський уряд має зробити більше, щоб приборкати російське шпигунство, зазначивши, що воно проникло в австрійські установи та ділові кола.

Австрія має інфраструктуру контррозвідки дуже маленької країни, хоча, з огляду на концентрацію шпигунів і її значення як центру для спецслужб, вона повинна мати інфраструктуру набагато більшої країни, — наголосив Грозєв.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?