РФ планує створити коаліцію з Талібаном для пошуку антизахідних союзників — The Times
Категорія
Світ
Дата публікації

РФ планує створити коаліцію з Талібаном для пошуку антизахідних союзників — The Times

Росія та Талібан
Джерело:  The Times

Росія у пошуках союзників для протистояння Заходу намагається налагодити відносини з терористичним угрупованням Талібан. 

Росія заграє з Талібаном

Росія у пошуках союзників для протистояння Заходу намагається налагодити відносини з терористичним угрупованням Талібан. Як пише The Times, зокрема, представників "Ісламського Емірату Афганістан" запросили на чотириденний форум у Казані, столиці Татарстану, де буде виступати і лідер РФ Володимир Путін.

Крім того, Росія заявила, що планує видалити угруповання зі свого списку терористичних організацій. А міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров описав лідерів Талібану як "розсудливих людей".

Це країна, яка поруч з нами, і ми так чи інакше спілкуємося з ними. Нам потрібно вирішувати нагальні питання, для цього також потрібен діалог, тому ми в цьому плані спілкуємося з ними, як практично з усіма — вони де-факто влада в Афганістані, — сказав прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков.

У Талібані у свою чергу заявили, що вилучення їх із чорного списку є "хорошим кроком з боку Росії".

Ми хочемо дипломатичних відносин з усіма країнами та співпраці в економічному секторі. Що стосується інвестицій, крок Москви дасть можливість кожній країні приїхати та інвестувати сюди, — сказав The Times речник Талібану Забіхуллах Муджахід.

Росія не єдина, хто налагоджує зв’язки з Талібаном. Інші країни, які мають дипломатичну присутність в Афганістані, включають Китай, Іран та Індію, а також Катар і Саудівську Аравію.

Пєсков не уточнив, які питання Росія хоче обговорити з талібами. Однак його коментарі прозвучали менше ніж через два тижні після того, як терористи з угруповання ІДІЛ-К взяли на себе відповідальність за теракт у Москві. Талібан раніше пообіцяв зупинити терористичні групи, такі як ІДІЛ-К, які завдають ударів за межами своїх кордонів. ІДІЛ-К є заклятим ворогом Талібану і звинувачує його лідерів у відносинах з "невірними".

Що відомо про союз Росії і Талібану

Нагадаємо, у серпні 2021 року таліби заявили про захоплення всієї території Афганістану. Наприкінці місяця Сполучені Штати Америки повідомили, що завершили виведення своїх військ із країни.

Однак уже в жовтні Росія прийняла делегацію "Талібану" в межах "Московського формату", це стало їхнім першим закордонним візитом у статусі представників влади.

А нгещодавно Росія заявила, що має намір зняти з руху "Талібан" статус терористичної організації. Крім того, їхню делегацію запросили на форум "Росія — Ісламський світ".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?