РФ продає військовополонених ЗСУ чеченцям — The Times
Категорія
Україна
Дата публікації

РФ продає військовополонених ЗСУ чеченцям — The Times

Полонені ЗСУ
Джерело:  The Times

За словами представника Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петра Яценка, чеченці купують в російських військових злочинців українських військовополонених із метою у подальшому обміняти на своїх полонених побратимів. 

Що відомо про продаж Росією українських військовополонених чеченцям

Були випадки, коли чеченці викуповували наших поранених у російській армії, вивозили їх у Грозний, а потім обмінювали на своїх, - зазначає Яценко.

Зазначається, що Женевська конвенція не містить окремої статті, яка б забороняла продаж військовополонених, однак це, ймовірно, суперечить договору, в якому в загальних рисах зазначено, що "жодна спеціальна угода не повинна негативно впливати на становище військовополонених".

У статті зазначено, що понад 10 тис "кадирівців" воювали проти українців. Вони були помічені в боях за Маріуполь, Сєвєродонецьк і Лисичанськ у перші місяці повномасштабної війни, але зараз вони займаються охороною правопорядку і логістичними операціями далеко від лінії фронту.

Що відомо про розстріли армією РФ українських військовополонених

Нещодавно уповноважений Верховной Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив про черговий інцидент із розстрілом українських військовополонених злочинцями з армії РФ.

Черговий воєнний злочин ймовірно трапився 24 лютого 2024 року в Бахмутському районі. На відео, яке нам вдалося отримати, видно, що українські військові здаються у полон: їхні руки були підійняті до верху, вони показували, що беззбройні та не несуть загрози. Росіяни мали взяти їх у полон, але натомість нещадно розстріляли, - зазначив омбудсмен.

Він наголосив, що цей інцидент необхідно зафіксувати як ще одне порушення Росією норм міжнародного гуманітарного права.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?