РФ роками отримувала інформацію з камер спостереження в Україні — реакція МВС
Категорія
Україна
Дата публікації

РФ роками отримувала інформацію з камер спостереження в Україні — реакція МВС

Камери

В Україні встановлені тисячі камер відеоспостереження з російським програмним забезпеченням TRASSIR. Відео з цих камер потрапляє на московські сервери, що належать компаніям, які мають зв’язки з ФСБ РФ. У МВС пообіцяли перевірити цю інформацію.

Камери спостереження в Україні роками передавали дані в РФ

У розслідуванні “Радіо Свобода” йдеться, що в Україні ще з часів анексії Криму встановлювалися та функціонували тисячі камер відеоспостереження, які працюють на російському програмному забезпеченні TRASSIR компанії DSSL.

В Україні їх закуповували як державні підприємства, в тому числі, для встановлення на об’єктах критичної інфраструктури, наприклад на ЧАЕС, так і приватний бізнес, зокрема, мережа магазинів «Велика кишеня», група компаній із логістики «Нова пошта». Масово купували їх у роздріб і пересічні українці у цілях безпеки для своїх помешкань.

«Схеми» провели експеримент разом з експертами з кібербезпеки та дізналися, що відео із цих камер, перш ніж надійти на телефон чи комп’ютер споживача, потрапляє на сервери, які знаходяться у Москві і належать компаніям, що мають зв’язки з ФСБ РФ.

Рівень чутливості інформації з цих камер важко переоцінити – адже система відеоспостереження дозволяє розпізнавати обличчя, автомобільні знаки, фіксувати рух осіб та транспорту.

Використання російської технології TRASSIR Україна обмежила 27 лютого 2022 року, заблокувавши доступ до мільйонів російських IP-адрес.

Проте за даними журналістів, TRASSIR може повернутися на український ринок під виглядом закордонного продукту – зокрема, AziGuard від румунської компанії AziTrend.

Реакція МВС на розслідування

Очільник МВС Ігор Клименко в ефірі телемарафону «Єдині новини» сказав, що у міністерстві перевірять інформацію з розслідування.

Інформація, яка була висвітлена в журналістському розслідуванні, звичайно, вона потребує ретельного дослідження й вивчення. І це питання не тільки до спеціальних служб. Це питання до комунальних служб, які встановлювали ці камери, – сказав Клименко.

Міністр пообіцяв, що до перевірки можливого доступу спецслужб РФ до даних із українських камер, будуть залучені представники військових адміністрацій.

Ми завжди уважно слідкуємо і за розслідуваннями, і за повідомленнями громадян, тому в найближчий час ми дамо спільну відповідь щодо подальшого технічного захисту інформації, в тому числі, з відеокамер.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?