РФ узаконює переслідування незгідних з її політикою та війною проти України — аналітики
Категорія
Світ
Дата публікації

РФ узаконює переслідування незгідних з її політикою та війною проти України — аналітики

РФ узаконює переслідування незгідних з її політикою та війною проти України — аналітики
Джерело:  ISW

У Росії розширюють офіційне визначення екстремізму в рамках поточних зусиль Кремля щодо кримінального переслідування та стримування внутрішньої опозиції.

Головні тези:

  • РФ розширює поняття екстремізму для кримінального переслідування опозиції.
  • Зміни в антитерористичній стратегії можуть призвести до переслідування будь-кого, хто критикує дії Кремля.
  • Кремль активізує полювання на зрадників, звинувачуючи росіян у державній зраді за навіть незначні дії.
  • Політика РФ спрямована на створення наративів, що підтримують внутрішній націоналізм та ворожість до інших держав.

Кремль узаконює переслідування незгідних з його політикою

Як зазначається, 22 липня МВС Росії опублікувало проект нової російської антитерористичної стратегії, в якому встановлюються правові визначення понять "русофобія" і "ксенофобія", а також змінюються визначення понять "радикалізм", "протидія екстремізму" та "суб’єкти протидії екстремізму».

Ці визначення значно розширюють можливості Кремля щодо кримінального переслідування будь-кого, хто виступає проти його політики, класифікуючи внутрішню опозицію за низкою туманних і широких визначень.

Кремль також, імовірно, прагне використати ці визначення та подальше судове переслідування, щоб заслужити прихильність російських ультранаціоналістів, вважають в ISW.

Кремль, ймовірно, схилятиметься до наративів та ідеологій, які сприяють внутрішньому націоналізму, щоб створити інформаційні умови для своїх тривалих військових дій в Україні та своєї майбутньої ворожості до інших держав, які Кремль вважає "русофобськими".

Путін активізував полювання на зрадників у Росії

У Росії після початку Кремлем злочинної війни проти України значно зросла кількість звинувачень у державній зраді та випадки судового переслідування за звинуваченнями у шпигунстві. 

За інформацією правозахисної групи "Перший департамент" протягом 2023 року зафіксовано понад 100 відомих випадків звинувачень у держзраді в Росії.

За словами представника правозахисної групи, адвоката Євгена Смирнова, ще, ймовірно, близько 100 аналогічних випадків влада приховує від громадськості.

Росіян звинувачують у державній зраді — або менш серйозних звинуваченнях у "підготовці до зради" — за такі дії, як пожертвування грошей українським благодійним організаціям або групам, що воюють на боці України, підпали військкоматів у Росії та навіть приватні телефонні розмови з друзями в Україні з приводу переїзду туди.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?