РФ вийшла із договору про заборону ядерних випробувань
Категорія
Світ
Дата публікації

РФ вийшла із договору про заборону ядерних випробувань

Ядерка
Джерело:  online.ua

Володимир Путін 2 листопада підписав закон про скасування ратифікації Договору про заборону ядерних випробувань.

Що відомо про договір про заборону ядерних випробувань

Документ опубліковано на Офіційному інтернет-порталі правової інформації РФ. Як зазначається, закон набирає чинності з моменту офіційного публікування.

Фото – publication.pravo.gov.ru
Фото – publication.pravo.gov.ru
1  з  2

Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ) було прийнято у 1996 році. Його підписали 185 країн і ратифікували 170, включаючи три держави, які мають ядерну зброю: Францію, Росію та Великобританію.

Однак для набуття чинності Договір має бути підписаний та ратифікований 44 конкретними державами, які мають ядерні технології, вісім з яких ще не ратифікували: Китай, Єгипет, Індія, Іран, Ізраїль, КНДР, Пакистан та США.

18 жовтня Державна дума Росії відкликала в трьох читаннях ратифікацію Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань. 25 жовтня закон схвалила Рада Федерації.

Це питання порушив президент країни-агресора Володимир Путін 5 жовтня на виступі у міжнародному дискусійному клубі "Валдай". За його словами, Росія практично завершила роботу над новою ядерною зброєю, для її випробування достатньо відкликання зазначеної ратифікації.

Перед тим деякі російські експерти з безпеки та законодавці закликали відновити ядерні випробування для "попередження" Заходу.

Що відомо про ядерні плани Путіна

Раніше президент РФ Володимир Путін керував ядерними силами Росії, які відпрацьовували «масований удар у відповідь» з повітря, суші і моря. Імітація хмари радіоактивних грибів, яка може зробити більшу частину планети непридатною для життя, стала суворим нагадуванням про ядерну зброю, яка все ще є в розпорядженні російського президента.

На думку експертів, це спосіб Путіна підтримувати ядерну напруженість навіть тоді, коли він знизив рівень погроз, які занепокоїли союзників і ворогів, що війна в Україні може перетворитися на атомну пожежу.

Замість цього, в останні місяці Росія вивчила інші способи використання свого атомного арсеналу як стримуючого фактору проти західної підтримки України. Хоча ці заходи не дотягують до прямих погроз, вони намагаються продемонструвати рішучість Росії в Україні і ширшу ціну, яку доведеться заплатити за те, щоб стояти на її шляху.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?