РФ вивезла з окупованої Феодосії до Туреччини понад 2,8 тис тонн викраденого соняшника
Категорія
Економіка
Дата публікації

РФ вивезла з окупованої Феодосії до Туреччини понад 2,8 тис тонн викраденого соняшника

GAM EXPRESS
Джерело:  SeaKrime

Російські загарбники завантажили на судно GAM EXPRESS (EX-LADY EMAN, NARSIS, HAJE AMIRA) в окупованій Феодосії партію насіння соняшника, яку викрали в окупованій частині Запорізької області. Його вже доставили  в порт Самсун (Туреччина). Про це повідомили журналісти-розслідувачі проєкту SeaKrime, які простежили весь шлях балкера.

РФ у великих кількостях вивозить за кордон викрадений український соняшник

За словами розслідувачів, GAM EXPRESS знов прийшов в окупований Крим після 4-річної перерви.

Його вдалося помітити 18 грудня 2023 року на одному з фото, яке було опубліковане у мережі.

Що важливо розуміти, саме це судно здійснювало незаконні суднозаходження в окупований Крим у період 2017-2019 рр.

Воно знаходиться в базі порушників Моніторингової групи «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» та редакції BlackSeaNews.

GAM EXPRESS вимкнув AIS 12.12.2023 15:28 UTC (за даними платформи MarineTraffic), зайшов в окуповану Феодосію в період між 12 та 18 грудня 2023. Він покинув Феодосійський порт ввечері 10 січня або в ніч 10/11 січня 2024, судно було завантажене.

GAM EXPRESS
Фото: скриншот

Компанія з Румунії допомагає РФ провадити викрадену українську агропродукцію

У базі Equasis можна знайти інформацію про управління судном-порушником GAM EXPRESS.

Як зазначають журналісти-розслідувачі, воно оформлене на компанію MGA SHIPPING CO, яка зареєстрована у Румунії.

Дані про GAM EXPRESS
Фото: скриншот

10 січня 2024 року на партію насіння соняшника на судні GAM EXPRESS було оформлено фітосанітарний сертифікат № 792236306100124002.

Документ підписано відповідальною посадовою особою Феодосійського митного посту Глазкрицькою (Степаненко) Ольгою Іванівною. Обсяг партії насіння соняшника на судні GAM EXPRESS – 2850.95 тонн. За документом, партію соняшника оформлено для Туреччини, порт Самсун.

Окрім того, наголошується, що від продавця документи підписані засновником Агрогруп Дмитром Черкесовим, а від покупця – директором турецької компанії громадянином України Пашковським Леонідом Борисовичем.

Журналісти SeaKrime також мають й інші докази походження партії насіння соняшника на GAM EXPRESS з окупованої частини Запорізької області, однак вони не можуть бути опубліковані через необхідність захисту джерел.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?