РФ запропонують виконати 3 пункти Формули миру — Зеленський
Категорія
Україна
Дата публікації

РФ запропонують виконати 3 пункти Формули миру — Зеленський

Офіс Президента України
Володимир Зеленський

Президент Володимир Зеленський зазначив, що під час проведення першого глобального Саміту миру у Швейцарії будуть напрацьовані деталі по трьох пунктах української Формули миру, які після цього буде запропоновано до виконання країні-агресорці Росії.

Як відбуватиметься реалізація української Формули миру в рамках першого глобального Саміту миру у Швейцарії

Під час спільної пресконференції з прем’єр-міністром Португалії Луїшем Монтенегру Зеленський зазначив, що на першому глобальному Саміті миру у Швейцарії будуть розглянуті лише три пункти з запропонованої Україною Формули миру.

Зокрема, мова йде про ядерну та продовольчу безпеку, а також повернення Росією українських полонених та викрадених дітей.

Передусім ми хотіли знайти пункти, які не розділяють нас зі світом, і навіть з тими країнамии, які балансують і не повністю підтримують Україну. Для нас дуже важливо було спиратися виключно на Статут ООН, — зазначив Зеленський.

За його словами, мова йде не тільки про проведення обміну військовополоненими, а й про повернення Росією викрадених українських дітей.

Зеленський додав, що у рамках пункту щодо ядерної безпеки може бути обговорене питання щодо атак злочинної армії РФ по енергооб’єктах в Україні.

Це окреме питання. Я не впевнений, що ми це встигнемо врегулювати, — зауважив Зеленський.

На його переконання, всі країни, які дійсно прагнуть досягнення миру в Україні, а не лише намагаються хоча б частково зберегти відносини з державою-агресоркою, мають поважно відноситись до всіх трьох пунктів.

Як планують реалізовувати перші 3 пункти Формули миру

На думку українського лідера, необхідно з чогось починати аби залучити якомога більше країн з усього світу.

Що буде після цього? На технічному рівні наші представники лідерів, представники усіх держав будуть вже пропрацьовувати по деталях кожен із цих пунктів, — пояснив Зеленський.

Він зазначив, що далі все буде розвиватись аналогічно тому, як готувались угоди щодо зерна.

Ми пропрацювали з президентом Ердоганом і паном генсеком ООН Гутеррешем, що може бути з зерновим коридором. Після цього цей документ генсек ООН і Ердоган передали представникам РФ, — підкреслив президент.

Президент зазначив, що вихід Москви із зернової ініціативи був порушенням угоди не з Україною, а зі світом.

І я вважаю, що це дуже важливий приклад. Тоді усі були обурені саме на Росію, і побачили, що все, що ми до цього говорили, було правдою. Росія ніколи не виконує те, що обіцяє. Тут те саме, — зазначив Зеленський.

За його словами, мають бути детально опрацьовані всі три пункти і передані представникам Росії.

Потім треба буде дивитись на прогрес у їх реалізації країною-агресоркою.

Президент сказав, що після саміту у Швейцарії можна переходити до інших пунктів, які є складними.

Але якщо три запрацюють, усе інше ми також зможемо вирішити, якщо дійсно країни хочуть закінчення цієї війни, — впевнений Зеленський.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?