РФ засудила до 18 років увʼязнення українського військового Антона Байдракова
Категорія
Світ
Дата публікації

РФ засудила до 18 років увʼязнення українського військового Антона Байдракова

Суд
Джерело:  online.ua

Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону ухвалив "вирок" військовослужбовцю ЗСУ Антону Байдракову. Згідно з вироком його засудили до 18 років позбавлення волі.

Що відомо про увʼязнення Росією Антона Байдракова

Військового в Росії судили за чотирма статтями КК РФ - проходження навчання з метою здійснення терористичної діяльності, насильницьке захоплення влади, убивство і жорстоке поводження з цивільним населенням.

За даними Генпрокуратури Росії, Байдракову було призначено 18 років позбавлення волі - спочатку у в'язниці, а потім у колонії суворого режиму.

За версією звинувачення, Байдраков у березні 2022 року нібито утримував місцеву жительку Маріуполя на території промислової зони, а потім убив її.

Російське слідство стверджує, що Байдраков нібито "пройшов навчання навичкам ведення бойових дій" з метою "насильницького захоплення влади і зміни конституційного ладу" в самопроголошеній "ДНР".

РФ не вперше засуджує українських військових

В Росії вперше засудили українського військового в листопаді 2023 року. Південний окружний військовий суд засудив військовополоненого Антона Чередника до 19 років виправної колонії суворого режиму з відбуванням перших трьох років у в'язниці.

Чоловік служив у морській піхоті, у квітні 2022 року опинився у полоні під час боїв за Маріуполь.

Також українських військових судять терористичні угруповання "Луганська народна республіка" та "Донецька народна республіка". За вересень 2023 року окупанти засудили 21 українського військового, за жовтень — 24. У листопаді — 22, грудні — 5.

В окупованих РФ частинах Донецької та Луганської областей українських військових "звинувачують" та "судять" так звані суди за однаковими сценаріями, це або вбивство цивільних через неприязнь, замаху на вбивство або пошкодження майна.

Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець наголошує такі "суди" є порушенням права на справедливий судовий процес.

Ці вироки суду "ДНР" є грубим порушенням Третьої Женевської конвенції в частині права полонених на справедливий суд та недопущення катування, їх можна вважати воєнним злочином. Донеччина є частиною України в міжнародно визнаних кордонах, на них розповсюджується юрисдикція українських судів. Лише вони мають право здійснювати правосуддя на цій території, — уточнив Дмитро Лубінець.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?