Росія активізувала використання авіації над Балтикою на тлі навчань НАТО
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія активізувала використання авіації над Балтикою на тлі навчань НАТО

Літак РФ
Джерело:  LRT

Міністерство оборони Литви вже другий тиждень поспіль фіксує підвищену активність російської авіації в Балтійському регіоні. ЇЇ пов’язують з військовими навчаннями НАТО.

Головні тези:

  • Міністерство оборони Литви реєструє збільшену активність російської авіації в Балтійському регіоні під час проведення міжнародних навчань НАТО.
  • Російські літаки, зліт яких не був офіційно схвалений, порушують повітряний простір сусідніх країн, що викликає реакцію оборонних сил Європейського союзу.
  • BALTOPS'24 - найбільші військові навчання в Балтійському морі, у яких бере участь понад 20 країн НАТО, свідчать про підвищену напруженість у регіоні.
  • Порушення повітряних просторів Швеції і Фінляндії російською авіацією є інцидентами, які підкреслюють спроможність Європейського союзу реагувати на потенційні загрози.
  • Збільшена військова активність у Балтійському регіоні вимагає уваги та координації з боку країн Європейського союзу для забезпечення безпеки та стабільності у регіоні.

Росія активізувала польоти авіації над Балтійським морем

Активність російських літаків у регіоні може бути пов'язана з міжнародними навчаннями BALTOPS, "Залізний вовк 2024-1", які наразі відбуваються в Балтійському регіоні, — повідомили в Міноборони Литви.

За даними відомства, минулого тижня винищувачі НАТО, які здійснюють місію повітряної поліції в країнах Балтії, здійснили 11 вильотів для виявлення і супроводу російських літаків, які порушили правила польотів у міжнародному повітряному просторі над Балтійським морем.

Загалом було виявлено і супроводжено сім тактичних бомбардувальників Су-24, п'ять винищувачів Су-27, чотири винищувачі Су-30, два винищувачі-бомбардувальники Су-34, чотири літаки-розвідники Іл-20, два літаки-розвідники та аерокартографи Ан-30, а також один раз пасажирський літак Іл-96.

Більшість із цих літаків летіли без планів польотів, з відключеними радіолокаційними передавачами й без радіозв'язку з Регіональним центром управління польотами.

Також зазначається, що більшість із них злетіли з Калінінградської області в міжнародному повітряному просторі та здійснили посадку там же, у Калінінградській області.

Крім того, позаминулого тижня повітряна поліція НАТО в Литві також здійснила 11 вильотів для ідентифікації та супроводу російських літаків, що летіли в міжнародному повітряному просторі.

Як повідомляється, зазвичай на тиждень фіксуються лише поодинокі такі випадки.

У Балтійському морі відбуваються найбільші на сьогодні військові навчання BALTOPS'24. Вони стартували 7 червня й завершаться 20 червня.

У навчаннях беруть участь близько дев’яти тисяч військовослужбовців та іншого персоналу, понад 50 кораблів і понад 80 літаків з 20 країн НАТО.

Літаки РФ порушують повітряний простір сусідніх країн

14 червня російський літак Су-24 порушив повітряний простір Швеції. Його перехопили шведські винищувачі Gripen.

Також нещодавно Міністерство оборони Фінляндії повідомило про порушення повітряного простору російськими військовими літаками.

Це сталося у східній частині Фінської затоки. Російський літак залетів у повітряний простір Фінляндії на дві хвилини та пролетів углиб країни на близько 2,5 км.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?