Росія імпортувала з Китаю понад 70% товарів подвійного призначення — подробиці
Категорія
Економіка
Дата публікації

Росія імпортувала з Китаю понад 70% товарів подвійного призначення — подробиці

Китай
Джерело:  Укрінформ

Близько 73% товарів подвійного призначення та 90% усіх напівпровідників та іншої мікроелектроніки було імпортовано до Росії з Китаю.

Головні тези:

  • Китайська Народна Республіка надала Росії технології для систем озброєнь, що створює загрозу для європейської безпеки.
  • Упродовж 2023 року Китай значно збільшив підтримку російської оборонно-промислової бази через імпорт товарів подвійного призначення.
  • КНР стала найбільшим постачальником товарів подвійного призначення до Росії, що відіграє важливу роль у військовій промисловості РФ.

КНР фінансує найбільшу загрозу європейській безпеці з часів Другої світової війни

Про це заявила тимчасово повірена у справах США при ОБСЄ Кетрін Брукер під час засідання Постійної ради цієї організації у Відні.

Китайська Народна Республіка, або КНР, надала Росії велику кількість технологій подвійного призначення та збройових прекурсорів, які були використані для створення систем озброєнь, в тому числі нітроцелюлозу, яка використовується для виробництва пороху, верстатів і оптики, які потребуються для виробництва БПЛА, ракет та снарядів, — заявила вона.

Кетрін Брукер

Кетрін Брукер

Тимчасово повірена у справах США при ОБСЄ

Американська дипломатка наголосила, що КНР "фінансує найбільшу загрозу європейській безпеці з часів Другої світової війни".

На цьому тлі вона навела "деякі статистичні дані, засновані на даних російської митниці" з метою пояснення масштабів підтримки Китаєм російської війни проти України.

КНР зараз є найбільшим постачальником товарів подвійного призначення до Росії, на яку припадає понад 73% російського імпорту цих товарів з лютого 2022 року. Це — приблизно 16 млрд дол. товарів подвійного призначення, критично важливих для військових зусиль Росії. Майже 90% усіх напівпровідників та іншої мікроелектроніки, імпортованої до Росії у 2023 році, було відправлено через КНР, — заявила Брукер.

Окрім мікроелектроніки, у США мають серйозні занепокоєння щодо експорту підприємствами КНР до Росії верстатів, нітроцелюлози, оптики, а також технологій крилатих ракет і безпілотних літальних апаратів.

З початку повномасштабного вторгнення КНР збільшила підтримку оборонно-промислової бази РФ

Вона також вказала на те, що у період з лютого 2022 року по лютий 2023 року КНР помітно збільшила підтримку російської оборонно-промислової бази:.

Середньомісячний російський імпорт товарів подвійного призначення з КНР зріс більш ніж на 350 млн дол. з серпня 2022 року по січень 2023 року порівняно з попередніми шістьма місяцями. Це — 78-відсоткове зростання за цей шестимісячний період.

За її словами, станом на лютий 2023 року КНР збільшила щомісячні поставки товарів подвійного призначення західного походження до Росії більш ніж на 500%.

Цей надзвичайно високий рівень підтримки зберігався протягом усього 2023 року, досягнувши піку в червні 2023 року, коли Росія імпортувала з КНР товарів на суму 162 млн дол. США, які походять з країн, що запровадили санкції проти Росії, — вказала Брукер.

Американська дипломатка наголосила, що підтримка КНР мала "вирішальне значення для здатності Росії відновити свою промислову базу".

Поруч з цим, вона вказала на те, що Сполучені Штати наклали санкції на підприємства КНР, які розбудовують російську оборонну промислову базу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?