Росія могла отримати від КНДР вже понад 1,5 млн боєприпасів
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія могла отримати від КНДР вже понад 1,5 млн боєприпасів

Кім Чен Ин та Володимир Путін
Джерело:  The Washington Post

За інформацією журналістів WP, КНДР протягом останніх 6 місяців могла передати Росії 1,6 млн артилерійських боєприпасів. 

Головні тези:

  • Протягом останніх 6 місяців КНДР передала Росії понад 1,5 млн артилерійських боєприпасів, які використовуються у злочинній війні на території України.
  • Техніка та зброя, яку КНДР може передати Росії, включає радянські танки, велику кількість бронетехніки та ствольну артилерію.
  • Армія Північної Кореї робить акцент на кількості виробленої техніки, не завжди дотримуючись високих стандартів якості та надійності.
  • У КНДР активно модернізують радянські танки Т-62, перевершуючи за технологіями російських інженерів.
  • Постачання мінометів та вибухівки від КНДР допомагає Росії у веденні війни та може стати серйозною загрозою для міжнародної безпеки.

Що відомо про обсяги військової допомоги КНДР Росії

За інформацією видання із посиланням на дані некомерційної організації з питань глобальної безпеки C4ADS, з серпня 2023 року по січень 2024 року з КНДР до Росії надійшло більше 74 тис метричних тонн вибухівки.

Вантажі переправлялись з двох портів на Далекому Сході Росії до 16 об'єктів, у більшості, розташованих вздовж західних кордонів поряд із Україною.

Зазначається, що визначена вага еквівалентна 1,6 млн артилерійських боєприпасів саме того типу, який окупаційна армія РФ використовує у розв’язаній Кремлем злочинній війні.

Аналітики C4ADS підкреслюють, що на об’єктах, до яких прибули вантажі з КНДР, їхній вміст зазначався як боєприпаси, хоча у документах вказано, що це вибухові речовини.

За інформацією журналістів видання, через стрімке вичерпання власних артснарядів Росія змушена покладатись на союзників, тоді як КНДР в умовах ізоляції зацікавлена у зароблянні грошей.

Договір "всеосяжне партнерство" між російським та північнокорейським диктаторами дає формальні підстави для постачань боєприпасів із КНДР в Росію.

Видання додає, що Кім Чен Ин забезпечує найсильнішу підтримку Володимиру Путіну серед всіх світових лідерів.

Яку ще зброю КНДР може передати Росії

За інформацією військового аналітика Олександра Коваленка у коментарі Oboz.ua, ВПК Північної Кореї випускає продукцію, виробництво якої засноване на зразках старої радянської техніки.

Акцент робиться не на якість, а саме на кількість.

Складається враження, що продукція КНДР взагалі не проходить етап технічного контролю, і при її створенні не дотримуються технологічних процесів, що забезпечують якість і надійність. Але цієї продукції багато, - наголошує аналітик.

Коваленко підкреслив, що на озброєнні армії КНДР перебуває близько 2 тис радянських танків Т-54/55.

Крім того армія Північної Кореї також має більше 2 тис танків Т-62 різних модифікацій.

В КНДР процес будування танків, як підкреслює аналітик, представляє собою численні модернізацїі та модифікації радянських танків Т-62.

У цьом процесі, як зазначив Коваленко, інженери та техніки КНДР значно випередили росіян.

Наприклад, танки версії М-2020, які отримали забашенне розміщення БК і вишибні панелі.

Крім того, вежа прикрита комплексом активного захисту, який точно захищає від пострілів РПГ-7.

Коваленко також зазначив, що армія КНДР має на озброєнні до 3,5 тис ББМ колісного і гусеничного типу.

Переважно вони створювалися на базі БТР-60 і БТР-80, а також МТ-ЛБ.

При цьому саме з ББМ у російських окупаційних військ зараз найгостріший дефіцит.

У КНДР велика лінійка ствольної артилерії калібрів 152-мм і 122-мм, яких зараз гостро потребують росіяни, 122-мм РСЗВ - аналоги БМ-21 "Град" і більш ніж 10 тис. мінометів калібрів 120-мм, 82-мм тощо.

Але найбільше Росія отримає саме мінометів, які, за словами Коваленка, для підтримки штурмових груп, а також для протидії штурмам формату "м'ясна хвиля" просто незамінні.

Це буде дуже великою проблемою для нас, якщо РОВ будуть посилені цим інструментарієм. А вони будуть, оскільки в переданих Росії від КНДР партіях міни для мінометів мали найбільшу складову - за найскромнішими підрахунками до двох мільйонів, - попереджає аналітик.

Також не виключено, що Росія може попросити 107-мм реактивний міномет Type-63, яких у КНДР, тільки за відкритими даними, щонайменше 4 тисячі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?