Росія могла заглушити GPS-сигнал на літаку міністра оборони Британії
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія могла заглушити GPS-сигнал на літаку міністра оборони Британії

літак
Джерело:  The Times

Зв'язок із супутниками був відсутній протягом 30 хвилин, коли літак пролітав біля Калінінграда.

Росія могла заглушити GPS-сигнал на літаку міністра оборони Британії

Російська влада, ймовірно, заглушила супутниковий GPS-сигнал на літаку міністра оборони Британії Гранта Шаппса, коли він пролітав неподалік території Росії.

Інцидент стався в той момент, коли Шаппс повертався літаком Королівських ВПС Dassault Falcon з Польщі, де він спостерігав за масштабними навчаннями НАТО.

Зв'язок із супутниками був відсутній протягом 30 хвилин, коли літак пролітав неподалік Калінінграда. В результаті пілоти були змушені використовувати альтернативні методи визначання розташування повітряного судна.

Літаки використовують кілька навігаційних систем, тому можуть продовжувати безпечно літати за відсутності GPS-сигналу, пише Times.

Хоча Королівські ВПС добре підготовлені до вирішення цієї проблеми, вона все одно наражає на непотрібний ризик цивільні літаки і потенційно може загрожувати життю людей. Цьому немає виправдання, і з боку росії це вкрай безвідповідально, — сказало джерело видання в оборонному відомстві.

Військові літаки, що злітають з британської бази «Акротірі» на Кіпрі, регулярно стикаються з перешкодами з боку російського обладнання, яке, ймовірно, розміщено в Сирії, проте з бортами високопосадовців таке відбувається рідко, зазначає Times.

Що кажуть в Уряді

Пізніше представник британського уряду підтвердив агентству AFP, що літак Шапса зіткнувся з тимчасовими перешкодами під час польоту.

Це не загрожувало безпеці літака, і немає нічого незвичайного в тому, що літаки відчувають перешкоди з GPS поблизу Калінінграда, який, звичайно ж, є російською територією, — додав представник.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?