Росія може бути причетна до блокування кордонів України — Guildhall
Категорія
Політика
Дата публікації

Росія може бути причетна до блокування кордонів України — Guildhall

блокада українського кордону
Джерело:  Guildhall

Як вдалося дізнатися журналістам-розслідувачам з інформаційної агенції Guildhall, польські перевізники, які блокують пункти пропуску на польсько-українському кордоні, мають зв'язки з російськими спецслужбами. Аналогічна ситуація і зі словацькими протестувальниками.

Що вказує на причетність Росії до блокади українських кордонів

Розслідувачі звертають увагу на те, що офіційним організатором блокади кордону між Польщею та Україною є громадянин Польщі Рафал Меклер, власник транспортної компанії Rafał Mekler Transport.

За їхніми словами, Рафал Маклер є представником осередку проросійської партії «Конфедерація свободи та незалежності» у Люблінському воєводстві. Ця політична сила тісно пов’язана з Москвою.

Так, до прикладу, лідер партії Януш Корвін-Мікке публічно вимагав визнати окупацію Криму і сам відвідав анексований півострів у 2015 році, де провів зустріч зі ставлеником Кремля Сергієм Аксьоновим.

Сергій Аксьонов та Януш Корвін-Мікке
Сергій Аксьонов та Януш Корвін-Мікке (Фото: відкриті джерела)

Конфедерація свободи і незалежності пов’язана з іншою польською праворадикальною організацією «Всепольська молодь», яка, серед іншого, має давні зв’язки з російським імперським рухом, який вербував терористів для угруповань «ДНР» і «ЛНР». Лідер списку Конфедерації свободи та незалежності під час виборчої кампанії до Сейму Польщі 2023 року Земовіт Пшебітковський є колишнім лідером Всепольського молодіжного руху.

Як зазначають журналісти, блокада на польсько-українському кордоні – не перший епізод участі польських перевізників у кампаніях, які мають ознаки активних заходів Росії.

Окрім того, наголошується, що більшість польських компаній багато разів організовували мітинги з вимогою зняти санкції З РФ.

16 листопада на польському пункті пропуску «Корчова» відбулася зустріч організаторів акції та співзасновника згаданої вище партії «Конфедерація свободи і незалежності», пов’язаної з Російською Федерацією, та лідера «Конфедерації Корони Польської» Гжегожа Брауна.

Варто звернути увагу на те, що Браун був єдиним депутатом польського Сейму, який виступав проти резолюції із засудженням російського терору у Бучі.

Саме він є автором гасла «зупиніть українізацію Польщі».

Що цікаво, ще 5 років тому Гжегож Браун мав у Росії зустріч із журналістом «Росії сьогодні» Леонідом Свиридовим, якого депортували з Польщі за шпигунство на користь країни-агресорки.

Ще одним учасником акції на польсько-українському кордоні, власником вищезгаданої компанії «ПЕО-Транс», громадянином Республіки Білорусь, є Віктор Степанович Гордеюк. Аналіз сторінок Гордеюка в соціальних мережах дозволяє встановити, що останній навчається в одному з вищих військових навчальних закладів Білорусі. Брат Віктора Гордеюка Андрій Гордеюк служить у 38-й окремій десантно-штурмовій бригаді білоруської армії.

Що відомо про російський вплив на протести у Словаччині

Журналісти-розслідувачі звертають увагу на те, що організаторами акції у Словаччині є представники громадської організації «Союз автомобільних перевізників Словаччини» (UNAS).

Не можна також проігнорувати той факт, що акцію активно підтримала антиєвропейська праворадикальна партія «Наша Словаччина», що вимагає «відновлення дружніх зв’язків» з Росією.

Ба більше, вказано, що очільник цієї політичної сили, словацький політик Маріан Котлеба, у 2014 році написав листа колишньому президенту-втікачу Віктору Януковичу, у якому цинічно порівнював Революцію Гідності з тероризмом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?