Росія розгорнула на фронті батальйон з українських полонених — аналітики
Категорія
Україна
Дата публікації

Росія розгорнула на фронті батальйон з українських полонених — аналітики

Полонені
Джерело:  ISW

РФ офіційно розгорнула на передовій батальйон, сформований з українських полонених. Це серйозне порушення Женевської конвенції про військовополонених.

РФ вербує українських військовополонених

Як зазначається, 28 грудня росЗМІ повідомили, що біля селища Урожайне на заході Донецької області в бойових діях уперше взяли участь бійці батальйону "Богдан Хмельницький", що сформований з українських військовополонених та підпорядкований формуванню "Каскад" "МВС" "Донецької народної республіки" (ДНР).

Днем раніше російські ЗМІ повідомляли, що батальйон завербував близько 70 українських військовополонених із виправних колоній у РФ та відправив їх на навчання, а на початку листопада доправив їх на захід Донецької області.

За оцінкою експертів ISW, використання українських військовополонених у батальйоні "Богдан Хмельницький" є ймовірним порушенням Женевської конвенції про військовополонених.

Документ забороняє використання полонених у військовій діяльності на боці влади, яка їх захопила, а також стверджує, що "жоден військовополонений не може бути в будь-який час відправлений або затриманий у місцях, де він може піддаватися впливу вогню у зоні бойових дій".

Крім того, військовополонений не повинен "бути використаний на роботах, які є нездоровими або небезпечними за характером".

Розстріл українських військовополонених

Днями під час бойового зіткнення з українськими бійцями поблизу населеного пункту Роботине Запорізької області окупанти взяли у полон трьох українських захисників і розстріляли їх на місці.

Офіс генпрокурора розпочав кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

Страчені були військовослужбовцями 82-ї окремої десантно-штурмової бригади десантно-штурмових військ ЗСУ.

Слідчі встановили, що до розстрілу можуть бути причетні окупанти з 76-ої гвардійської десантно-штурмової дивізії РФ, відомої як "Псковська десантна дивізія".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?