Росія відновила роботу кількох НПЗ після атак українських дронів
Категорія
Економіка
Дата публікації

Росія відновила роботу кількох НПЗ після атак українських дронів

НПЗ
Джерело:  Reuters

Росія змогла швидко відремонтувати деякі з ключових нафтопереробних заводів, які постраждали від ударів безпілотниками України.

Росія намагається відремонтувати пошкоджені дронами НПЗ

Кількість потужностей, що простоювали внаслідок атак, зменшилася з 14% до близько 10% наприкінці березня.

Про це свідчать підрахунки Reuters.

Зазначається, що після того, удару по заводу "Танеко" 2 квітня, не було жодних повідомлень про успішні українські атаки на великі російські НПЗ і Росія швидко відновлює їх, попри труднощі з отриманням західних технологій.

Reuters пише, що Рязанський завод, що належить "Роснефти", повернув в експлуатацію установки первинної переробки нафти АВТ-4 і головну установку АВТ-6, а також Куйбишевський НПЗ, ремонтує АВТ-4, сизранську установку АВТ-5, і раніше зупинену на технічне обслуговування установку АВТ-6.

Загальна потужність російської первинної нафтопереробки, яка простоювала через атаки українських дронів, скоротилася до 90 500 тонн на добу з приблизно 123 800 тонн на добу раніше.

Проте, як зазначає агентство, сукупні потужності з первинної переробки нафти в Росії, виведені з ладу через різні зупинки і технічне обслуговування, очікуються на рівні 4,4 млн тонн у квітні (порівняно з 4,1 млн тонн у березні).

Атаки українських безпілотників на НПЗ РФ

13 березня СБУ атакувала безпілотниками нафтопереробні заводи у Рязанській, Нижньогородській та Ленінградській області РФ. Джерела повідомили Суспільному, що дрони ГУР атакували завод нафтопродуктів у Ростовській області РФ.

15 березня українські безпілотники атакували підприємство "Первый завод" у Калузькій області РФ, яке займається переробкою нафти.

16 березня дрони атакували три російські НПЗ в Самарській області. Йдеться про Новокуйбишевський, Куйбишевський та Сизранський нафтопереробні заводи. Сумарно на рік вони переробляють близько 25 млн т нафти, а це — майже 10% всієї нафтопереробки РФ. За інформацією джерел, це — спецоперація СБУ.

Вранці 2 квітня дрони атакували два заводи у містах Єлабуга і Нижньокамськ (Республіка Татарстан, Росія). Зокрема у Єлабузі знаходиться так звана особлива економічна зона "Алабуга", де росіяни налагодили виробництво ударних іранських безпілотників типу Shahed. У Нижньокамську було атаковано нафтопереробне підприємство.

Також під атакою опинився завод у Єлабузі, на якому росіяни збирають іранські "шахеди", маркуючи їх під "Герань-2".

Нічні вибухи на НПЗ в Татарстані — це спільна операція СБУ та ГУР. Джерело зазначило, що український далекобійний дрон влучив в установку первинної переробки нафти на НПЗ в Нижньокамську, після чого там виникла пожежа. Потужність цієї установки складала 8 млн тонн нафти, а це — 2,6% від загальної річної переробки РФ на рік. Окрім того, цей завод входить у п'ятірку найбільших НПЗ РФ.

Неназваний представник НАТО розповів агентству Reuters, що українські удари по російських нафтопереробних заводах могли вивести з ладу понад 15% потужностей РФ.

22 березня США закликали Україну припинити атаки на енергетичну інфраструктуру Росії, попередивши, що удари безпілотників можуть призвести до зростання світових цін на нафту і спровокувати дії у відповідь. Віцепрем'єр-міністерка Ольга Стефанішина заявила, що нафтопереробні заводи на території Росії є законними цілями з військового погляду.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?