Росія вивела з ладу або захопила понад 50% електростанцій України — FT
Категорія
Україна
Дата публікації

Росія вивела з ладу або захопила понад 50% електростанцій України — FT

електростанцій України
Джерело:  Financial Times

Згідно з даними видання Financial Times, найближчі місяці мешканцям України доведеться проводити без світла більшу частину дня. До такої критичної ситуації призвели регулярні атаки та удари з боку Росії.

Головні тези:

  • Атаки та удари Росії призвели до численних пошкоджень електростанцій в Україні, внаслідок чого виробництво електроенергії втричі впало.
  • Україна постійно стикається з енергетичними кризами через захоплення Росією значної частини електростанцій.
  • Українські енергетичні компанії змушені проводити загальнонаціональні відключення та шукати альтернативні джерела постачання електроенергії.
  • Останні атаки РФ пошкодили інфраструктуру для транспортування газу, що підняло питання безпеки постачання газу взимку.
  • Українцям доведеться адаптуватися до нових умов та шукати рішення для забезпечення електроенергією в умовах обстрілів та атак.

Українські електростанції стали однієї з головних цілей для РФ

Західні журналісти звертають увагу на те, що внутрішнє виробництво електроенергії в Україні на тлі регулярних атак ворога впало майже втричі.

Якщо до початку повномасштабного вторгнення РФ воно сягало близько 55 гігават електроенергії та було одним з найбільших у Європі, то наразі впало нижче 20 ГВт.

Ситуація стає дедалі критичнішою, враховуючи той факт, що країна-агресорка вивела з ладу або захопила понад 50% електростанцій України.

Українські енергетичні компанії почали оголошувати загальнонаціональні відключення. Окрім того, вони не лише намагаються усунути пошкодження, а також активно шукають альтернативні джерела постачання електроенергії.

Міністр енергетики України Герман Галущенко не приховує той факт, остання масована атака Росії, яка відбулась 1 червня, мала жахливі наслідки для енергетичних об'єктів у 5 регіонах.

Ситуація в енергетиці може значно погіршитися

Як вдалося дізнатися Financial Times, під останні удари Росії потрапили насосні установки для підземного зберігання природного газу.

Як відомо, саме вони використовуються клієнтами з ЄС.

Попри те, що вказані насоси можна легко замінити, напади підкреслюють занепокоєння щодо безпеки постачання газу взимку — як для внутрішнього споживання, так і для експорту до блоку, — пояснює видання.

Окрім того, від своїх інсайдерів в Україні журналісти з’ясували, що внаслідок обстрілу з боку РФ, який відбувся 31 травня, було втрачено 1,2 ГВт електроенергії, а інфраструктура, важлива для транспортування газу з підземних сховищ на заході України, була серйозно пошкоджена.

Цілком можливо, як зазначили анонімні джерела, українцям потрібно звикати до нового життя "в темряві".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?